Da nauka nije bauk već može biti interesantna, uzbudljiva, ali pre svega korisna i značajna za sve nas, već 11 godina u nizu potvrđuje festival „Nauk nije bauk“ koji je održan 24. i 25. maja na Elektronskom fakultetu u Nišu. Na manifestaciji se predstavio i EU info kutak Niš, koji je u ova dva dana prezentovao aktivnosti kutka u Nišu, ali i kampanju #EUzaTebe.

Na festivalu je ove godine učestvovalo više od 50 izlagača, među kojima su osnovne, srednje škole i fakulteti iz Srbije i regiona, naučne institucije i mnogobrojne organizacije. Izlagači su predstavili nove trendove iz oblasti IT tehnologija, ekologije, održivog razvoja, hemije, biologije, fizike i drugih oblasti.

„Nauk nije bauk“ svečano je otvoren uz prisustvo predstavnika Gimnazije „Svetozar Marković“ koja je organizator festivala, kao i predstavnika Grada Niša, akademske zajednice, lokalnih institucija i organizacija.

Direktor Gimnazije „Svetozar Marković“ Marijan Mišić podsetio je da je ovaj niški festival tokom godina postao poznat ne samo u Srbiji nego u celom regionu i istakao kako veruje da festival kvalitetno oblikuje čitavo obrazovanje u Srbiji. Mišić je prilikom otvaranja rekao da su svi u timu „Nauk nije bauk“ izuzetno ponosni na saradnju sa Gradom, kao i sa akademskom i stručnom zajednicom u Nišu.

„Iskreno i duboko verujemo da smo kroz ovaj festival bar delimično doprineli tome da Grad Niš danas ima strateško opredeljenje da bude grad naprednih tehnologija, pametan grad, grad budućnosti“ kaže Mišić.

Pokrovitelj festivala je Grad Niš, a gradonačelnik Darko Bulatović je naveo da je „Nauk nije bauk“ jedan od najznačajnijih foruma nauke i znanja u Nišu. Gradonačelnik je dodao da će sledeći 12. festival dobiti podršku Grada 100% veću nego do sada.

„To znači da Niš ima viziju, budućnost, perspektivu jer ulaže u mlade i talentovane ljude koji žele da se bave naukom“, dodao je gradonačelnik Bulatović

Posetioci festivala imali su mogućnost da se na štandu EU info kutka informišu o radu i aktivnostima niškog kutka, kao i o projektima i programima podrške EU Srbiji. Tokom oba dana, kroz zanimljiv kviz proveravali smo koliko građani poznaju EU, a svi prisutni mogli su da sa nama podele svoje stavove, mišljenja i daju odgovor na pitanje Šta je EU za tebe?

Festival “Nauk nije bauk” je pokrenut 2009. godine i za 10 godina postojanja ima više od 100.000 posetilaca, učestvovalo je više od 8.000 hiljada učenika, nastavnika, profesora, studenata, škola, fakulteta, istraživača, kompanija i drugih značajnih organizacija i institucija.