„Lokalna kultura i EU – kako sarađivati?“ naziv je tribine koja je prošlog četvrtka, 25.januara, održana u Narodnoj biblioteci Bor, članici EUteka mreže. Skup je bio prilika da predstavnici ustanova kulture i organizacija civilnog društva iz ovog grada i okoline dobiju informacije iz prve ruke o programima Evropske unije namenjene razvoju kulturnih, medijskih i drugih sadržaja.

Predstavnicima lokalnih ustanova kulture i organizacija civilnog društva predstavljena su dva programa: Kreativna Evropa i Evropa za građane i građanke.

O tome kako funkcioniše program Kreativna Evropa Boranima je govorio Milan Đorđević, menadžer projekata u srpskom Desku Kreativne Evrope a o mogućnostima za konkurisanje za sredstva na programu Evropa za građane i građanke je govorila Sanja Atansković, iz Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa civilnim društvom, koja je nacionalna kontakt tačka za realizaciju ovog evropskog programa.

Kako je ovo bila prva prilika za predstavljanje programa Kreativne Evrope u istočnoj Srbiji, predstavnik srpskog Deska ovog programa je iskoristio priliku da predstavi osnovne informacije o tome kako program funkcioniše ali i da publici približi kako se definiše tema i ostali elementi projekta. Prisutni su mogli čuti da je do sada više od 95 projekata iz kulture finansirano sredstvima Kreativne Evrope u Srbiji kao i da je njihova vrednost više od 4,5 miliona EUR.

„Kada govorimo o tome koje teme iz istočne Srbije bi mogle biti konkurentne na našem programu to je sigurno vaše industrijsko kulturno nasleđe, pejzaž ovog grada i okoline kao kulturno nasleđe, sociajalistička arhitektura, kulturni turizam“, istakao je Milan Đorđević.

Tribini su prisustvovale predstavnice Muzeja rudarstva i metalurgije, lokalna ustanova kulture koja sigurno može da evropskoj kulturnoj sceni predstavi vrlo specifično kulturno nasleđe ovog grada koje se vezuje za činjenicu da je Bor, praktično, rudarski grad.

Sanja Atanasković iz Vladine Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom pojasnila je prisutnima da postoje dva tematska poglavlja u okviru programa „Evropa za građane i građanke“: Evropsko sećanje i Demokratski angažman i građansko učešće i ponudila zainteresovanim organizacijama civilnog društva podršku ukoliko se odluče da konkurišu na ovom programu.

Sa prisutnima je razgovarao i Milan Stefanović, član Tima Evropa, koji im je na početku dao osnovne informacije o institucijama Evropske unije i o tome u kojoj fazi je trenutno pregovarački proces. Pored toga, izneo im je podatke o dosadašnjoj podršci EU građanima Srbije, sa posebnim osvrtom na donacije i pomoć realizovanu u istočnoj Srbiji.

Tribina u EUteka biblioteci u Boru je 33. javni događaj organizovan sa članicama EUteka mreže, u okviru projekta „EUteka – EU u vašoj biblioteci“.

Share and Enjoy !

0Shares