Trideset studenata iz Srbije ove godine dobilo je pune stipendije programa Erazmus plus za odlazak na master i doktorske studije, gde će imati priliku da se u zemljama Evropske Unije profesionalno usavršavaju, ali i da steknu lična iskustva i kontakte sa ljudima iz celog sveta.

Predstavnik Delegacije EU u Srbiji Štefen Hudolin rekao je na promociji stipendija u EU info centru u Beogradu da program Erazmus plus traje punih 30 godina i da je u tom periodu imao preko devet miliona učesnika.

“Studiranje u inostranstvu ima pozitivne efekte i može da otvori nove mogućnosti za zapošljavanje. Stiču se lična iskustva, samostalnost i samopouzdanje”, rekao je Hudolin.

On je naveo da su ulaganja u Erazmus višestruka, ako i da se pokazalo da je to jedan od najboljih projekata EU koji “pogadja” direktno u evropske vrednosti.

Hudolin je kazao da Srbija beleži veliki uspeh prilikom apliciranja za ove studentske programe.

On je pozvao studente koji dobiju priliku da odu na studije u neku od zemalja EU da se nakon stečenih znanja i ličnih iskustava vrate u Srbiju.

Marko Branković iz fondacije Tempus, zadužene za sprovodjenje programa Erazmus plus u Srbiji, rekao je da kvalitetni studijski programi u inostranstvu ne donose studentima samo studiranje u evropskim zemljama, već i sticanje ličnih iskustava.

Prema njegovim rečima, studiranje u nekoj od zemalja EU može da donese profesionalna iskustva, ali i široku mrežu kontakata i razumevanje drugih evropskih zemalja.

Alumnisti programa Erazmus plus Frank Štajn i Milan Jocevski podelili su svoja iskustva stečena studiranjem u inostranstvu.

Frank Štajn, student iz Nemačke koji je preko Erazmusa došao na studije u Beograd, rekao je da se odlučio za Srbiju, jer je studirao o Balkanu i želeo je da stekne dodatna iskustva studirajući na Balkanu.

Milan Jocevski kazao je da mu je studiranje u Barseloni, Stokholmu i Milanu donelo nova profesionalna iskustva, ali i korisne kontakte i poznanstva.

“Pored znanja, tu je internacionalizacija i umreženost sa ljudima širom sveta”, naveo je on.

Srpski studenti četrnaestu godinu zaredom, uz podršku pune stipendije odlaze na studije na nekom od zajedničkih programa Erazmus Mundus na master i doktorske studije. Ove godine 30 studenata iz Srbije dobilo je punu stipendiju Erazmus plus programa koja podrazumeva pokrivene troškove školarine i drugih.

Dobijanjem stipendije studenti dobijaju priliku da studiraju u inostranstvu, unaprede svoje znanje, nauče ili usavrše strane jezike i izučavaju svoje oblasti na više univerziteta u zemljama EU. Studiranjem u inostranstvu dobijaju priliku da prošire spektar profesionalnih i ličnih poznanstava, ali i sveobuhvatniji pogled na evropski prostor i njegovu kulturu.

Zajednički master i doktorski programi zamišljeni su kao interdisciplinarni programi koji podstiču saradnju i zajednički rad više visokoškolskih institucija iz Evrope, a često i iz čitavog sveta.

Masteri najčešće traju dve, a doktorski programi tri godine ; i izvode se na najmanje dva, a obično na tri različite institucije. To za studente praktično znači promenu države i univerziteta najmanje jednom tokom trajanja programa, dok se obično svaki semestar izvodi na drugom univerzitetu.

Zemlje u koje studenti iz Srbije odlaze na master ili doktorske studije su programske zemlje u okviru Erazmus plus – države EU, Island, Norveška, Luksemburg, Makedonija, Turska.