Tribina „Priča o Evropi” održaće se u četvratk, 26. septembra, u 18 časova u sklopu filmskog festivala „Uhvati film“ a na tribini će biti reči o evropskoj praksi u sferi pristupačnosti za osobe sa invliditetom. Na tribini će govoriti menadžerka programa za ljudska prava, socijalnu inkluziju i rodnu ravnopravnost u Delegaciji Evropske unije u Srbiji Ana Milenić, savetnica za pitanja pristupačnosti Marija Vrebalov i koordinator Info centra za osobe sa invaliditetom Čedomir Cicalović.

Oni će razgovarari o vrednostima EU u kontekstu pristupačnosti, o promovisanju prakse EU u ovoj sferi, poboljšanju dostupnosti kulture i umetnosti osobama sa invaliditetom kao potrošačima i kao stavraocima umetnosti.

Tribina se održava u Kulturnom centru Novog Sada kao i celokupan program festivala Uhvati film koji traje od 23. do 29. septembra. Ovaj festival je međunarodnog karaktera i realizuje se od 2003. godine. Cilj festivala je informisanje javnosti o životu, aktivnostima, pravima i dostignućma osoba sa invaliditetom, čime se utiče na promene u stavovima ljudi u vezi sa osobama sa invaliditetom, bolje razumevanje i prihvatanje različitosti, te stvaranje uslova za veću vidiljivost i njihovo uključivanje u sve sfere života.

Tribinu organizuje Kreativno-afirmativna organizacija PARNAS u saradnji sa EU info kutkom u Novom Sadu.

Celokupan program je besplatan i prilagođen osobama sa slabijim sluhom, filmovi su titlovani, a govorni segmenti prevode se na znakovni jezik.