Nezavisni panel eksperata je na osnovu najznačajnijih dostignuća i politika u građenju “ekosistema inovacija”, nakon užeg izbora od šest gradova, izabrao tri grada finalista, a pobedniku sledi 500.000 evra.

Barselona (Španija), Grenobl (Francuska) i Groningen (Holandija) su tri grada finalista u trci za nagradu Evropska prestonica inovacija iliti iPrestonica, koja se dodeljuje po prvi put (IP/13/808). Dobitnik nagrade od 500.000 evra će biti objavljen na ceremoniji zatvaranja Konvencije inovacija 2014, naznačajnijeg evropskog događaja u oblasti inovacija, koja će se održati u Briselu od 10. do 11. marta.

Mari Gejgan Kvin, evropska komesarka za istraživanje, inovaciju i nauku, je rekla: “Želim da zahvalim svim gradovima koji su učestvovali u nadmetanju za iPrestonicu. Visok nivo kvaliteta predloga, otkriva ogroman posao koji je urađen na lokalnom nivou koji podstiče razvoj inovacija u Evropi, Sigurna sam da će ove mere doprineti privrednom rastu i otvaranju radnih mesta u EU.”

Nezavisni panel eksperata je na osnovu najznačajnijih dostignuća i politika u građenju “ekosistema inovacija”, nakon užeg izbora od šest gradova (IP/14/67), izabrao tri grada finalista. Barselona se istakla zbog “uvođenja novih tehnologija kako bi grad približila građanima”, Grenobl zbog “ulaganja u u naučni i tehnološki razvoj uspostavljanjem lokalnih sinergija” a Groningen zbog “upotrebe novih koncepata, sredstava i procesa za razvoj pametnog energetskog ekosistema u kome korisnici zauzimaju centralno mesto”.

Pozadina

Inovacije su ključ za ekonomski rast i konkurentnost u privredi i predstavljaju srž strategije Evropske unije Evropa 2020. Dve trećine stanovnika EU sada živi u urbanim područjima. Ova područja stoga imaju ključnu ulogu u stvaranju inovativnije Evrope.

Više informacija:

www.ec.europa.eu/icapital

www.ec.europa.eu/euic2014

ec.europa.eu/research/innovation-union/index_en.cfm

Share and Enjoy !

0Shares