Incest Trauma Centar (ITC) organizuje drugi specijalistički trening za novinarke iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, koji ima za cilj vežbanje etičkog izvestavanja na temu seksualnog nasilja nad decom i ženama. Trening se održava u hotelu Palas od 5. do 7. aprila.

Na radionicama će učestvovati novinarke iz medijskih kuća:

Osim treninga, koje će voditi članice Evropske mreže protiv seksualnog nasilja, na skupu će biti reči i o uspostavljanju Regionalne novinarske mreže protiv seksualnog nasilja.

Trenerski tim čine: Maja Mamula (Hrvatska), Nada Koprivica (Crna Gora), Maja Plaz (Slovenija), Ljiljana Bogavac (Srbija) i Dušica Popadić (Srbija, predsednica Evropske zenske mreze protiv seksualnog nasilja).

Specijalistički trening se realizuje uz finansijsku podršku Evropske unije kroz Program podrške civilnom društvu iz 2015. godine.

Prva radionica održana je prošlog maja u Zagrebu, a vodile su je Dušica Popadić i Ljiljana Bogavac iz ITC. Na treningu su pre svega obrađene osnovne teme vezane za suzbijanje seksualnog nasilja nad decom. Glavni cilj na tim predavanjima bila je edukacija učesnika o etičnom i efikasnom izveštavanju o ovoj temi.

Incest Trauma Centar je centar za obuku i konsultovanje, koji pruža psihološku podršku deci i ženama koji su preživeli seksualno nasilje. To je i trening-centar za obučavanje koleginica i kolega koji rade na zaštiti dece i žena od nasilja u porodici i seksualnog zlostavljanja, stoji na sajtu organizacije. Evropsku mrežu protiv seksualnog nasilja čini 13 organizacija iz 9 država.