Treći Evropski filmski festival u Domu omladine Beograda

Delegacija EU u Srbiji, EUNIC, EU Info centar i Dom omladine Beograda treći put za redom organizuju Evropski filmski festival, nudeći publici široki izbor savremenih igranih i dokumentarnih filmova sa Starog kontinenta. Ove godine moto festivala je “Zemlja između”.

EU_Film_Festival

Obeležavajući deceniju od najvećeg proširenja Evropske unije, festival se bavi posebnim uticajem proširenja na psihološku mapu kontinenta ujedinjenog u poštovanju i veličanju kulturne i prirodne različitosti. Ideja festivala nije samo da dovede najbolju evropsku filmsku produkciju u Srbiju, već i da dokaže da se vizualne umetnosti u Srbiji mogu nositi rame uz rame sa naboljim evropskim kreativnim dostignućima.

Na festivalu u Domu omladine u Beogradu će do 21. maja biti prikazano ukupno 30 igranih i dokumentarnih filmova iz 22 zemlje članice EU i Srbije, među kojima i ovogodišnji dobitnik Oskara za najbolji strani film “Velika lepota” (“La grande bellezza”), dobitnik Zlatne palme filmskog festivala u Kanu za 2013. “Plavo je najtoplija boja” (Blue is the warmest color”) i dobitnik nagrade BAFTA “Filomena”. Ulaz na filmske projekcije je besplatan uz ulaznice koje se mogu podići u holu Doma omladine ili dobiti preko društvenih mreža.

Festival će u petak, 16. maja u 20h u Domu omladine Beograda otvoriti šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport.

Evropski filmski festival nakon Beograda biće organizovan u Novom Sadu, Leskovcu, Kragujevcu, Čačku, Surdulici i drugim gradovima Srbije.

EFF raspored (MS Word, 50 kB)

Evropski Film L Liflet 2014 (PDF, 1,6 MB)