U organizaciji EU info centra Beograd, EU info kutka Niš i Otvorene komunikacije, u Zaječaru je održana debata srednjoškolaca u okviru ovogodišnje Evropske škole debate. U sali Gradske uprave u Zaječaru šestoro srednjoškolaca iz Zaječara i Niša debatovalo je o temi  „Da li Evropska unija treba da obaveže države članice i države kandidate da recikliraju?”

Naizmenično su za govornicu izlazili predstavnici ,,vlade’’ koja podržava tu tezu, dok su joj se predstavnici ,,opozicije’’ protivili.

Srednjoškolci koji su činili ,,vladu’’ ocenili su da EU treba da pokrene ceo proces. Oni smatraju da je  ,,državama članicama teško da to same rade jer ne postoji svest da je recikliranje važno’’. Političari ne promovišu reciklažu jer to, kako kažu, ’’ne donosi bodove’’. ,,Koristi mogu da budu velike – ekonomske, ekološke – ukloniti smeće iz zagadjenih reka, udisati čist vazduh’’, napominju ministri.

Nasuprot njima, predstavnici ,,opozicije’’ ocenili su da se jedinstvenom politikom ne razvija svest i da će ljudi svako nametanje ’’odozgo’’ iz revolta da odbiju. ,,Možemo u praksi videti veliku odbojnost kod država članica za mnoge politike koje se donose na nivou EU’’, istakli su opozicionari i dodali da ,,čitav proces može da bude skup, naročito za kandidate koje nemaju izgrađenu industriju’’. Oni smatraju da je te resurse bolje iskoristiti za ekonomski oporavak, pa tek onda ulagati u ekologiju.

Žiri koji su činili profesorka Gimnazije u Zaječaru Slađana Stojanović Dickov, profesorka Ekonomsko-tehničke škole u Zaječaru Irena Vasović i Miljana Pejić iz Otvorene komunikacije ocenili su da su srednjoškolci koji su činili vladu bili ubedljiviji u svojim argumentima.

Učesnici debate prethodnih meseci su se pripremali za ovaj nastup na radionicama na kojima su učili da kritički i argumentovano pristupaju problemu i da o svakoj temi studiozno promisle.

Evropska škola debate se već četvrtu godinu organizuje uz podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, a najbolji debateri će učestvovati na završnoj debati koja će se 24. maja održati u Narodnoj skupštini u Beogradu.

Share and Enjoy !

0Shares