Povodom Svetskog dana hrane, u EU info kutku u Nišu održana je dečija radionica ,,Laboratorija zdrave hrane’’. Edukatorke iz ekološke organizacije ,,Zeleni ključ’’ su, nakon prezentacije o značaju zdrave ishrane, ispravnosti namirnica, ishrani prigodnoj za razvoj, na praktičan način, kroz igru i kreativnost, formirali piramidu ishrane i šeme kombinovanja i hranljivih vrednosti namirnica.

,,Zdrava je ona hrana koja raste na vašem podneblju, pa bi ishranu trebalo bazirati na tim namirnicama’’, poručila je Olivera Milošević iz organizacije ,,Zeleni ključ’’. Ona je ukazala i na nužnost očuvanja vode. ,,Ne rasipajte pijaću vodu, ona nam je neophodna za život i razvoj, ne samo nama, ljudima, već i biljkama i životinjama’’, naznačila je Milošević.

Istim povodom je u Prehrambeno-hemijskoj školi u Nišu i za one starije školarce održana edukacija o pravilnoj ishrani i pripremi zdravih jela. Marija Marinković iz EU info kutka je tom prilikom govorila o štetnosti bacanja hrane budući da je reč o globalnoj epidemiji. ,,Više od trećine proizvedene hrane u svetu završi na deponijama gde truli i raspada se, ispuštajući metan koji je jedan od najopasnijih gasova sa efektom staklene bašte’’, kazala je Marinković ukazujući na to da je ovaj problem rasprostranjen i u Srbiji. ,,Kad bismo svake godine bačenu hranu spakovali u kamione, oni bi napravili kolonu koja bi se protezala od Subotice do Kraljeva, dakle, skoro 378 kilometara’’, ilustrovala je ovaj problem Marinković.

Učenici i profesori su tom prilikom dobili i liflete ,,Hrana se jede, ne baca se’’ na kojima su prikazani primeri racionalne upotrebe hrane, pravilnog skladištenja i planiranja ishrane.

 

Share and Enjoy !

0Shares