„Eksploatacija drugih planeta može biti izvor energije. Na Mesecu dan traje 28 zemaljskih dana, ako bismo tamo postavili solarne panele prikupili bismo dosta energije

„Eksploatacija ruda na Mesecu bi mogla doneti veliku štetu kao što je to slučaj sa Zemljom.”

Ovo su samo neki od oprečnih argumenata debatnih timova koji su u prvoj u nizu onlajn debata koje organizovanoj povodom Dana mladih, koji se obeležava 12. avgusta, sukobili svoje stavove na temu “Svemirski programi, da ili ne?”.

Prošlo je skoro pola veka otkako je poslednja osoba sletela na Mesec. Danas, različite države, planiraju da kroz svoje svemirske programe u naredne dve decenije trajno nasele Mesec.

Da li i bi EU trebalo da napravi trajnu bazu na Mesecu?  Da li je ulaganje u razvoj stalne baze na Mesecu racionalno ili bi EU trebalo da se fokusira na rešavanje problema na Zemlji? Sve su ovo pitanja na koje su Ines Savuljić studentkinja Pravnog fakulteta Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu, Katica Stevanović učenica Jovine gimnazije u Novom Sadu, Milan Galčić sa Ekonomskog fakulteta u Subotici, Milana Kandić učenica Srednje medicinske škole “Dr Ružica Rip” u Somboru i Luka Nikolić iz Mitrovačke gimnazije pokušali da daju odgovor i odnesu pobedu.

Argumenti oba tima bili su toliko jaki da je rezultat bio nerešen, što može biti problem prilikom odlučivanja o ulasku u finalnu debatu koja se održava 1. septembra. Ako želite da vidite kako će se dalje odvijati debatno takmičenje pratite nas svakog utorka na EU u Srbiji. Već sledeće nedelje, nadmetaće se beogradski debateri na temu „Da li je ispite pravednije polagati pismeno ili usmeno?“.

Niz online debata pokrenut je povodom Međunarodnog dana mladih 2020, sa ovogodišnjom temom „Angažovanje mladih za globalno delovanje“. Ovom temom želi se da se ukaže na načine na koje angažovanje mladih na lokalnom, nacionalnom i globalnom nivou obogaćuje nacionalne i međunarodne institucije i procese, i izvlače se pouke o tome kako se zastupljenost i uključivanje mladih u formalnu institucionalnu politiku može i treba značajno poboljšati.

Štaviše, velika većina izazova sa kojima je čovečanstvo trenutno suočeno, kao što su epidemija COVID-19, klimatske promene, razvoj nauke i tehnike zahtevaju usklađeno globalno delovanje i značajno angažovanje i učešće mladih da se ovi izazovi efikasno reše. Cilj Medjunarodnog dana mladih 2020 je osvetliti neophodnost da se omogući uključivanje mladih u donošenje odluka za postizanje globalnih akcija. Ovaj dan se obeležava od 12. Avgusta 1999. Po odluci Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija.

Evropska škola debate je projekat koji organizuju Informacioni centar Evropske unije i debatna akademska mreža Otvorena komunikacija | Open Communication, uz podršku Delegacije Evropske unije. Cilj ovog projekta je edukacija srednjoškolaca i studenata o Evropskoj uniji, procesu evropskih integracija i veštini debatovanja. Školu debate je u prethodnih šest godina pohađalo više od 400 srednjoškolaca i studenata iz više od 30 gradova širom Srbije, a organizovano je više od 30 javnih debata.

Share and Enjoy !

0Shares