U neposrednom ćaskanju uz kafu sa pokretačem programa volontiranja na Nišvillu, Marjanom Docom Cvetkovićem, Nišlije su u EU info kutku Niš saznale zašto je volontiranje korisno za mlade, kako je ova oblast zakonski regulisana i da li je reč o pukom radu bez para ili nečemu mnogo značajnijem.

U razgovoru sa  mladim Nišlijama, Cvetković se prisećao svojih volonterskih početaka na beogradskoj Univerzijadi. ,,Sve nedostatke koje sam uočio pri volontiranju na Univerzijadi sam se trudio da prevaziđem kroz Nišvil. Interesantno je kako pre priče sa Nišvilom uopšte nisam slušao džez, da bih se kroz rad na ovom festivalu toliko zainteresovao za tu vrstu muzike da sam počeo da je izučavam’’, prisetio se Doca. On je ponosan što je volonterizam na Nišvilu zaživeo već posle prve godine i u šali kaže da se ,,danas više urgira za volontiranje na ovom festivalu nego za karte i propusnice’’.

Da je i privreda ozbiljno shvatila volontersku priču Nišvila govori to da je 2010. budžet za volontere bio tek 300.000 dinara dok danas više od 20 ozbiljnih sponzora pomaže Nišvil volontere.

Okupljeni u niškom EU info kutku su saznali i da je ugovor neophodan samo za dugoročno volontiranje, kao i da bi novi Zakon o volontiranju koji se očekuje do kraja godine  trebalo da uvede savremene standarde u ovu oblast.

publika-nis

Pozdravljajući prisutne, menadžerka EU info kutka Niš Danijela Vučić je izrazila nadu da će se saradnja sa mladima nastaviti i po pitanju studentskih razmena sa zemljama EU i mogućnostima školovanja i profesionalnog usavršavanja na području Evropske unije.

Ovo je bila prva u nizu ,,Kafa sa…’’ u EU info kutku Niš. U planu je da se ovakva kafenisanja održavaju jednom mesečno sa ljudima interesantnih biografija.