Dvodnevna obuka o preduzetništvu, “Inovativni start up” napunila je prostorije EU info kutka u Novom Sadu, što dokazuje da, pre svega mladi, imaju sjajne ideje za pokretanje sopstvenog biznisa i žele da ih sprovedu u delo.

Ova interaktivna predavanja i radionice pružila su svim polaznicima informacije o tome  kako da realizuju svoje poslovne ideje, pokrenu sopstveni biznis u Srbiji i kako da se povežu sa kompanijama u regionu Zapadnog Balkana i Evropske unije.

Uz stručne predavače: Nikolinu Pupavac, licenciranu konsultantkinju za preduzetništvo i akreditovanu mentorku u oblasti preduzetništva, upravljanja projektima i strateškog planiranja i prof. dr Vladimira Medovića, sa Pravnog falulteta Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu, svi prisutni bili su u prilici da čuju konkretne i korisne informacije.

Pored toga što su se upoznali sa osnovnim načelima preduzetništva, mogli su razvijaju dobre i inovativne poslovne ideje koje već sada imaju. Radionice su im pružile informacije kako da nađu sredstva za realizaciju svojih ideja, gde da potraže subvencije, kako da pokrenu sopstvenu firmu i pod kojom šifrom delatnosti.

Potrebno je imati hrabrosti i dobru ideju, te pažljivo osmisliti biznis plan, koji se kod nas često zanemaruje. Ključno za opstanak svake ekonomije jeste ohrabriti mlade da se odvaže na ovaj korak, a zatim im pružiti i sitemsku podršku. Ove radionice su dobar početak.

Obuku su organizovali Western Balkans Alumni Association (WBAA) i novosadski EU info kutak, a bila je namenjena, pre svega članovima asocijacije, ali i svima onima koji su učestvovali na nekom od programa studentske razmene (Erasmus, Ceepus, Erasmus +…).