Kako pametno upotrebiti Sunce i njegovu energiju bila je tema akademskog predavanja “Savremene mogućnosti korišćenja Sunčevog zračenja” koje je održao akademik prof. dr Tomislav Pavlović u Univerzitetskoj biblioteci ,,Nikola Tesla’’ u Nišu. Ovo je još jedno u nizu predavanja čiji je cilj približavanje različitih naučnih tema građanstvu koje tokom ovog semestra zajednički organizuju EU info kutak Niš i Univerzitetska biblioteka ,,Nikola Tesla’’.

Akademik Pavlović, inače redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu je govorio o mogućnostima pretvaranja solarne u toplotnu i električnu energiju i solarnoj arhitekturi navodeći primere iz svetske i domaće prakse. ,,U svetu postoji nekoliko hiljada solarnih elektrana, najveća je od 850 megavati. U Srbiji najveća elektrana ima čak 400 puta manju snagu – tek dva megavata’’, istakao je profesor Pavlović. On je podsetio da je u ovom trenutku Kina najveći proizvođač solarne energije u svetu dok je kao jedno od pametnih arhitekstonskih rešenja naveo primer japanske kompanije Sanyo koja je uspela da od solarnih modula formira solarni krov.

Akademik Pavlović je istakao da je razvoj solarnih ćelija započeo sa svemirskim programom. ,,Bilo je bitno obezbediti autonomni izvor energije svemirskih letelica’’, podsetio je profesor niškog PMF-a.

Govoreći o cenama solarnih modula, Pavlović je kazao da ona zavisi od količine i da se, sa povećanjem snage, osnovna cena po vatu smanjuje. ,,Komplet od 900 vati koštao bi 2365 eura’’, dodao je.

Osim građana zainteresovanih za ovu temu, akademskom predavanju “Savremene mogućnosti korišćenja Sunčevog zračenja” prisustvovali su i brojni predstavnici lokalne akademske zajednice kao i akademici Dragoljub Mirjanić iz Banjaluke i Jovan Šetrajčić iz Novog Sada.