Studenti bujanovačkog odeljenja Ekonomskog fakulteta u Subotici su danas položili kamen temeljac za novu zgradu koju će za svoj rad koristiti ova renomirana visokoškolska ustanova. „Nova zgrada će biti mesto gde ćemo učiti, družiti se i graditi planove kako da znanje koje steknemo iskoristimo za razvoj Bujanovca i svoje zemlje“ rekli su studenti.

Početak radova obeležen je u prisustvu ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Srđana Verbića, visoke komesarke OEBS-a za nacionalne manjine, Astrid Tors, šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, Majkl Devenporta, predsednika Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Meveđu, Zorana Stankovića, i predsednika Opštine Bujanovac, Nagipa Arifija.

Nova zgrada će imati šest modernih učionica koje će moći da prime od 60 do 80 studenata, amfiteatar, prostorije za rad studentskog parlamenta i administrativni blok, ukupne površine 2.300 kvadratnih metara.

Izgradnja ove zgrade je partnerski projekat Vlade Republike Srbije, Opštine Bujanovac, Ekonomskog fakulteta u Subotici, Evropske unije i Vlade Švajcarske, a u savremenom i kvalitetno opremljenom objektu sadašnji i budući studenti moći će da stiču visoko obrazovanje. Evropska unija i Vlada Švajcarske obezbedile su preko programa Evropski PROGRES oko 800.000 evra za izgradnju zgrade, a u planu je da Opština Bujanovac i Vlada Srbije preko Koordinacionog tela podrže projekat sa oko 280.000 evra. 

Govoreći o značaju ovog projekta za razvoj obrazovanja ministar Verbić je rekao da je „obrazovanje pripadnika manjina na maternjem i zvaničnom jeziku jedan od obrazovnih prioriteta Republike Srbije. Nadam se da će ovaj fakultet postati rasadnik visoko obrazovanih stručnjaka naše zemlje“.

„Izgradnja bujanovačkog odeljenja Ekonomskog fakulteta u Subotici je dokaz da upornost i sloga daju rezultate. Najpozitivnija poruka dolazi od samih studenata koji u ovom fakultetu vide svoju budućnost bez obzira na nacionalnu pripadnost“, rekao je ambasador Devenport dodajući da će Evropska unija pažljivo pratiti izgradnju i radove na izgradnji zgrade fakulteta.

„Ovo se dešava kada lokalni lideri i međunarodna zajednica udruže viziju i resurse i sa dobronamernih reči pređu na delo. Nadam se da će ovaj fakultet biti magnet za one studete koji vide prednosti dvojezičnih studija“, rekla je OEBS-ov Visoki komesar za manjine, Astrid Tors.

„Ovo je istorijski dan kada Bujanovac postaje univerzitetski grad“ rekao je predsednik opštine Bujanovac, Nagip Arifi, i podsetio da je iza nas ostao dug i težak put koji je pređen da bismo došli do ovog trenutka.

Nova zgrada će poboljšati uslove za studiranje a „potrudićemo se da uz podršku prijatelja i partnera zgradu opremimo najsavremenijom opremom u cilju poboljšanja kvaliteta nastave“, rekao je predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu, Zoran Stanković.

Ekonomski fakultet u Subotici, koji je deo Univerziteta u Novom Sadu, otvorio je odeljenje u Bujanovcu 2011. godine i trenutno nudi studentima mogućnost da pohađaju tri akreditovana studijska programa: marketing, finansije, bankarstvo i osiguranje i agro-biznis i agro-ekonomija. Do sada su uspešno upisane četiri generacije, a ukupno 302 studenta albanske, srpske i romske nacionalnosti nastavu pohađaju na srpskom i albanskom jeziku. Sa rastom broja studenata pojavio se problem adekvatnog prostora za obrazovanje, a izgradnja zgrade će dugoročno rešiti ovo pitanje.

Ambasador Devenport se tokom prepodneva u Leskovcu sastao i sa gradonačelnikom, Goranom Cvetanovićem, sa kojim je razgovarao o napretku projekata koje je u gradu finansirala Evropska unija. Tokom posete delegacija je obišla i „Zelenu zonu“ projekat za koji je Evropska unija zajedno sa Vladom Švajcarske posredstvom programa EU PROGRES izdvojila 338,772 Evra. Diskutovali su i o koracima koje je neophodno preduzeti u narednom periodu kako bi Zona zaživela i doprinela razvoju poljoprivrede i unapređenju konkuretnosti izvozne industrije u Srbiji.