U okviru ciklusa akademskih predavanja “Srbija i Evropa kroz vekove prožimanja”, istoričarka umetnosti umetnosti i viši kustos Odseka za tekstil i kostim u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu Draginja Maskareli održala je u EU info centru predavanje “Passion for fashion – odevanje u modernoj Srbiji”.

Maskareli je istraživala i analizirala proces transformacije od tradicionalne orijentalne nošnje ka potpunom preuzimanju evropskih modnih obrazaca, kroz koji tokom XIX veka prolazi odevanje srpske građanske klase.

Period 19. veka obeležio je proces sticanja nezavisnosti i izgradnje moderne srpske države, a to je uticalo i na stvaranje “nacionalnog kostima”, koji je sadržao kako tradicionalne turske, tako i moderne evropske elemente.

predavanje-moda-2

Evropski uticaj u odevanju postaje vidljiv od sredine, a preovladava od sedamdesetih godina 19. veka.

Krajem 19. i početkom 20. veka u Srbiji se uveliko prati modna štampa, dok na potezu glavnih ulica počinju da rade brojne pomodno-galanterijske trgovine i krojački saloni u kojima su građani svoju „strast“ za modom ispunjavali ne samo proizvodima domaćih proizvođača, već i brojnom robom iz uvoza.

Share and Enjoy !

0Shares