Brošura “Rastemo zajedno” o najuspešnijim projektima koje Evropska unija (EU) finansira u Srbiji predstavljena je na štandu EU na beogradskom Sajmu knjiga, prikazan je i film o pomoći EU tokom i nakon poplava, a u popodnevnoj debati izdavači su razgovarali o podršci koju od Evropske unije dobijaju za svoje izdavačke projekte.

Od više od 600 projekata EU u Srbiji, u brošuri “Rastemo zajedno” je predstavljeno 17 najuspešnijih.

Osnovna ideja je da se predstave uspešni projekti koji su doprineli promeni života u Srbiji, poboljšanju života u različitim sektorima, rekla je Marina Rakić iz EU Info centra.

Rakić je rekla da se projekti sprovode u svim sektorima i delatnostima u Srbiji, a krajnji korisnici su građani Srbije.

Publikaciju je objavio i štampao Informacioni centar EU u Beogradu, a u njoj su predstavljeni projekti kao što su “Sanacija i proširenje postrojenja za tretman otpadnih voda”, “Obrazovanje za sve”, “Podrška stručnom obrazovanju i obuci u zatvorskim ustanovama Srbije”, “Razvoj usluga u zajednici za decu sa smetnjama u razvoju i njihove porodice”, “Projekat podrške inovacijama u Srbiji”.

Prema rečima Marine Rakić, od 2000. godine EU je dala Srbiji pomoć u iznosu od 2,6 milijarde evra.

Ovo je prva brošura o projektima koju je Informacioni centar EU izdao, a u planu je i izdavanje druge, kao što je “Rastemo zajedno 2”, gde će biti navedeni i drugi uspešni projekti, rekla je Rakić.

Namera je da kroz tu izdavačku delatnost građani Srbije budu upoznati sa aktivnostima koje su vođene da bi se videlo kako su pararelno izgrađivani bolji životni uslovi i bolji odnosi EU i Srbije, rekla je Rakić.

Ekspert za komunikacije na projektima EU Srđan Staletović rekao je da je Unija u sektor obrazovanja u Srbiji u prethodnih 14 godina uložila oko 64 miliona evra. “Taj novac je uložen u grejanje, popravku škola, kurseve za nastavnike iz osnovih i srednjih škola, nabavku kompjutera, servera, i drugih uređaja”, rekao je Staletović.

Govoreći o projektu “Podrška EU sistemu visokoškolskog obrazovanja u Srbiji”, Staletović je naveo da su pre oko tri godine predstavnici EU saopštili da imaju 30 miliona evra na raspolaganju za sektor obrazovanja i predložili Ministarstvu prosvete da napravi projekat koji bi na najbolji način doprineo visokoškolskom obrazovanju i uključio svih pet državnih univerziteta.

Napravljen je spisak 27 fakulteta i u okviru tog projekta nekim fakultetima je obezbeđen novac za rekonstrukciju, a najviše sredstava je upotrebljeno za nabavku savremene i skupe opreme, kao što je oprema za medicinske fakultete, rekao je Staletović.

Posle predstavljanja brošure prikazan je film “EU i Srbija – obnavljamo zajedno” o pomoći u sanaciji posledica majskih poplava u režiji Olivere Miloš Todorović.

Predstavnici izdavača koji su dobili podršku Evropske unije za svoje izdavačke projekte – Kreativnog centra, Odiseje, Arhipelaga, Zaveta i Geopoetike – razgovarali su o promotivnim aktivnostima kojima bi javnosti, čitaocima i ostalim izdavačima predstavili podršku EU. Slične aktivnosti realizovalo bi i Udruženje izdavača Srbije na sajmovima knjiga u zemlji i inostranstvu.

Tokom debate bilo je reči i o sadašnjem projektu Kreativna Evropa i kriterijumima za dobijanje podrške u okviru tog projekta.

Share and Enjoy !

0Shares