Profesor Boban Stojanović sa Ekonomskog fakulteta u Nišu, nosilac zvanja Žan Mone koje se dodeljuje naučnicima koji imaju specijalizaciju iz oblasti EU, održao je akademsko predavanje o izazovima evropske ekonomske integracije u Univerzitetskoj biblioteci ,,Nikola Tesla’’ u Nišu.

On je istakao da integraciona politika ima za cilj povećanje blagostanja zemalja članica. ,,Kako bi tržište uspešno funkcionisalo, neophodno potrebna je harmonizacija zakona među državama članicama’’, dodao je. Profesor Stojanović je ekonomsku saradnju Srbije i Evropske unije ocenio kao ,,uglavnom dobru, ali bi mogla da bude i mnogo bolja’’.

Osvrćući se na prošlost, Stojanović komentariše da ,,EU ima dugu istoriju postojanja bez ratova što je izuzetno važno budući da je stabilnost nužan preduslov ekonomskog prosperiteta’’. Praksa je pokazala su istočnoevropske države članstvom u EU više dobijale nego što su doprinosile budžetu Unije.

Govoreći o izazovima ekonomskih integracija, profesor Stojanović ističe da je bolje biti integrisan. To potvrđuje i podatak da su jedine dve države u svetu koje su van bilo kakvih integracija Severna Koreja i Kuba.