Na četvrtom ovogodišnjem zasedanju Evropskog parlamenta mladih Srbije koje je tokom vikenda održano u Kragujevcu, učesnici su raspravljali o nekoliko aktuelnih problema koji se odnose na temu same sednice „Razumevanje društva na globalnom tržištu”.

Nakon dva dana, radne grupe mladih “parlamentaraca” podneli su na Generalnoj skupštini Evropskog parlamenta mladih Srbije predloge za rešavanje problema u Šengen zoni izazvanih migrantskom krizom, položaja malih i srednjih preduzeća i efekta migrantske krize na tržište rada u Srbiji. Srednjoškolicu su svoje predloge rešenja pisali po ugledu na rezolucije Evropskog parlamenta.

Regionalna konferencija EPMS je namenjena mladima od 15 do 18 godina. I u Kragujevcu su se okupili delegate iz regiona kao i tim vršnjačkih edukatora sastavljen od članova koji su došli iz evropskih država.

Skupom je predsedavao George Hadjipavlis sa Kipra, koji je poručio: „Više puta sam učestvovao na zasedanjima u Srbiji, mada moram reći da sam do sada najviše uživao u ovome, valjda zato što sam bio predsedavajući. Delegati su bili   akademski pripremljeni i vidim veliki potencijal u njima.”

Glavni organizator ove regionalne konferencije, Petar Popadić, je po završetku rekao: „ Ovo je prvo zasedanje koje organizujem, i osim što je bilo jako izazovno, donelo mi je puno sreće, jer sam video veliki potencijal kod mladih u mom regionu.”

Evropski parlament mladih Srbije osnovan je 2006. godine, a njegovi osnovni ciljevi su podizanje aktivizma i opšte informisanosti među mladima, razvoj tolerancije i međunarodne saradnje. Zajedno sa još 41 nacionalnih predstavništava organizacije iz isto toliko zemalja Evrope čini međunarodnu omladinsku mrežu Evropski parlament mladih.

Evropski parlament mladih je omladinska, nevladina i nestranačka organizacija, koja zajedno sa još 41 nacionalnih predstavništva čini međunarodnu omladinsku mrežu Evropski parlament mladih. Evropski parlament mladih Srbije osnovan je 2006. godine sa osnovnim ciljevima podizanja aktivizma i opšte infomisanosti među mladima i razvoja tolerancije i međunarodne saradnje.

Uz podršku EU info centra ove godine širom Srbije biće organizovano 7 konferencija Evropskog parlamenta mladih Srbije. Za sada su uspešno održane 4, a pred nama su još po jedna konferencija u Novom Sadu, Beogradu i Nišu.