Novosadski EU info kutak u saradnji sa Erasmus Student Network Novi Sad organizuje niz prezentacija Erasmus + programa za mlade u vojvođanskim srednjim školama i na fakultetima, a u četvrtak, 16. novembra jedna ovakva prezentacija održana je u Poljoprivrednoj školi u Baču.

Učenici drugog i četvrtog razreda slušali su o mogućnostima koje pruža program Erasmus + koji je pokrenula Evropska komisija pre 30 godina. Ovaj program namenjen je mobilnosti mladih, a do sada ga je koristilo stotine i stotine hiljada mladih, kako bi se školovali ili volontirali u drugoj državi, sticali iskustva i znanja, ali što je podjednako važno – da bi se zabavili i skopili nova prijateljstva. Erasmus + pokriva mobilnost studenata, osoblja na univerzitetima, istraživačke projekte ali i mobilnost u smislu organizovanja seminara i konferencija na kojima se povezuju mladi iz cele Evrope.

Milena Tihojević iz studentske organizacije Erasmus Student Network objasnila je da na program mogu da se prijave studenti osnovnih, master i doktorskih studija sa Novosadskog univerziteta kao i sa svih ostalih univerziteta koji su deo Erasmus mreže u Evropi.

“Da bi naš student aplicirao za razmenu mora da nađe fakultet koji ima saradnju sa njegovim matičnim fakultetom. To je nužan preduslov. Detaljne informacije o načinu apliciranja mogu se dobiti na svakom fakultetu, u Kancelariji za međunarodnu saradnju, ili se uvek možete obratiti nama iz ESN-a “, dodala je Milena.

Cilj prezentacija koje organizuju EU info kutak Novi Sad i ESN Novi Sad je da se srednjoškolci informišu i edukuju o procesu EU integracija, da se upoznaju sa mogućnostima i iskustvima koje mladi iz Srbije mogu dobiti volontiranjem, studiranjem i korišćenjem programa razmene u EU zemljama.

Share and Enjoy !

0Shares