Prvu nagradu na likovnom konkursu za kalendar programa Evropski PROGRES za 2015. godinu, na temu „Upoznaj Evropu”, dobila je Sofija Jelić učenica gimnazije „Pivo Karamatijević“ iz Nove Varoši. “Radovi na ovom kalendaru nas uče o Evropi i njenom bogatstvu različitih kultura”, rekao je Grem Tindal, menadžer programa Evropski PROGRES.

Drugu i treću nagradu osvojili su Nikola Kostić učenik Tehničke škole u Vladičinom Hanu i Aleksandra Milenković učenica Škole za tekstil i dizajn iz Leskovca.

Tindal i predsednik opštine Blace Ivan Burgić uručili su laptop, tablet računare i digitalne fotoaparate za 12 najboljih đaka učesnika konkursa na ceremoniji održanoj u Blacu.

Srednja škola Grdelica iz Leskovca je proglašena za najbolju školu i osvojila je, laptop kompjuter i projektor, što će joj pomoći da unapredi kvalitet nastave.

Evropski_Progres_2015-2

„I novi program Evropski PROGRES koji je započet ove godine, nastavlja tradiciju organizovanja likovnih konkursa za srednjoškolce koju su započeli prethodni razvojni programi PRO, MIR i EU PROGRES, koje su, takođe, finansirale Evropska unija i Vlada Švajcarske.

Ove godine su učenici pozvani da istraže manje poznate činjenice o Evropi i da to prikažu vizuelno. Ono što smo videli na radovima je prilično upečatljivo. Radovi na ovom kalendaru nas uče o Evropi i njenom bogatstvu različitih kultura“, rekao je Tindal.

„Nagrađene radove pre svega odlikuje raznovrsnost, likovna i geografska. Tu su predstave festivala, značajnih ličnosti i artifakta, važnih datuma, istorijskih činjenica, koje podjednako doprinose kvalitetu rada svojim izražavanjem kroz linije i boje različitim tehnikama i stilovima. Obuhvaćena je cela Evropa, kao mitološki i geografski pojam, preko severa, radom o nordijskim bogovima, zapada i Portugalije kroz rad koji prikazuje Agitagueda Art festival, do jugoistočne evrope i prve kafane u Evropi koja je otvorena u Beogradu”, rekla je u obrazloženju akademska slikarka i predsednica žirija Ena Popović iz Blaca.

Likovni konkurs za novogodišnji kalendar programa Evropski PROGRES, na temu „Upoznaj Evropu“, organizovan je tokom oktobra 2014. za učenike i učenice srednjih škola i gimnazija u 34 opštine jugoistočne i jugozapadne Srbije.

Cilj ovog konkursa bio je da podstakne srednjoškolce da razvijaju svoje talente i nadahne ih da istraže i otkriju malo poznate a zanimljive činjenice o Evropi, kao i da iskažu kreativnost u likovnom predstavljanju svojih otkrića široj publici.

Kalendar Evropskog PROGRESa za sledeću godinu krasiće i devet nagrađenih radova, čijim autorima su danas uručeni digitalni fotoaparati – Danilu Petroviću iz Vladičinog Hana, Diellzi Presheva iz Preševa, Mariji Mladenović i Mariji ilić iz Leskovca, Davoru Filipović i Jovani Đorđević iz Surdulice, Aleksandri Dugalić iz Raške, Bojanu Milovanoviću iz Ivanjice i Milošu Bursaću iz Vranja.

Učenici 28 srednjih škola iz jugoistočne i jugozapadne Srbije dostavili su 110 radova, od kojih je stručni žiri, odabrao 12 najboljih likovnih radova koji su se našli na stranicama kalendara EU PROGRESa za 2015. godinu.

Opštine obuhvaćene programom Evropski PROGRES su: Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.

Share and Enjoy !

0Shares