Prva pripremna radionica u projektu Evropska škola debate održana je u čitaonici Gradske biblioteke u Novom Sadu, a trenerka debatnih veština Teodora Rešetar polaznicima i polaznicama objasnila je osnovne pojmove debatovanja.

Oko tridesetak srednjoškolaca i studenata odabrani su da budu deo pete generacije Evropske škole debate, projekta koji sprovode beogradski EU info centar i Otvorena komunikacija. Konkurs za prijave bio je otvoren do polovine oktobra i na konkurs je pristiglo 220 prijava iz cele Srbije. Žiri je imao zahtevan zadatak da među prijavljenima odabere nekoliko desetina mladih iz svih delova Srbije, koji su pokazali najveći stepen motivacije za učešće u projektu.

Oni će tokom novembra i decembra pohađati radionice o veštini debatovanja, argumentaciji, javnom nastupu i Evropskoj uniji, a predavači su treneri i trenerke debatnih veština i najbolji učesnici debatnih takmičenja u Srbiji i inostranstvu.

Radionice se organizuju paralelno u Nišu, Novom Sadu i Beogradu i tokom radionica se tri grupe mladih pripremaju za finalnu debatu, koja će biti organizovana sledeće godine u Beogradu.