Dvadesetak niških srednjoškolaca prošlo je kroz dvodnevnu Evropsku školu preduzetništva koju su, u okviru Kampanje za mlade, zajednički organizovali  EU info kutak, ENECA i Deli prostor za kreativno delovanje. Prvog dana su se školovali ’’na terenu’’ gde su obišli inkubator centar za mlade preduzetnike Deli, a posetili su i dve firme podržane programom Pokreni se za posao – za proizvodnju kolača i torti i za proizvodnju novčanika od plute.

Teoretski deo Evropske škole preduzetništva održan je u EU info kutku Niš. Aleksandar Ilić iz organizacije ENECA je prisutnim srednjoškolcima govorio o osnovama preduzetništva, veštinama i karakteristikama savremenih biznismena, donošenju odluka, izazovima modernog poslovanja, maketingu i primerima dobre prakse.

,,Preduzetnik je osoba koja je odlučna, ali oprezna, zna da predvidi događaje, ume da sluša i da razume, inovator koji u novom vidi izazov i dobitak, ima poverenja u svoje sposobnosti. Za njega ne postoje nesavladive prepreke. Svakako je svestan da na početku nema prihoda i da na tržištu i kod dobavljača mogu nastati neočekivane promene, a izbor saradnika ume da bude neizvestan’’, objasnio je Ilić.

On je istakao da je preduzetništvo i u periodima krize rastući trend, ali i da biti sam svoj gazda nije nimalo laka osoba niti je svaka osoba predodređena za preduzetništvo.