Srbija u Europeani – mobilizacija sećanja na Prvi svetski rat

U okviru panevropskog projekta Europeana, biblioteke u tri grada – Beogradu, Novom Sadu i Čačku – organizuju tokom decembra akciju “Mobilizacija sećanja” sa namerom prikupljanja arhive o Prvom svetskom ratu. Beograđani su pozvani da već 5. i 6. decembra podele sećanja svojih porodica na perod Velikog rata.

Europeana

“Mobilizacija sećanja” je projekat Europeane čiji je cilj da se napravi evropska arhiva o Prvom svetskom ratu, a u kome su građani pozvani da učestvuju tako što će priložiti porodična sećanja na taj period.

Dani prikupljanja uspomena organizuju se širom Evrope; Srbija je jedna od učesnica koja će prikupljenim predmetima ispričati svoju priču i sačuvati je za generacije koje dolaze.

Građani mogu da donesu pisma, fotografije i predmete iz vremena Prvog svetskog rata kako bi ih stručnjaci digitalizovali na licu mesta i priložili zajedničkoj evropskoj arhivi sećanja. Biće omogućeno da i usmena svedočenja – ispričane porodične priče – budu snimljena i digitalizovana.

Biblioteka grada Beograda, koja je partner Europeane u okviru projekta, pozvala je građane da u petak 5. decembra dođu od 10 do 18 sati a u subotu, 6. decembra, od 10 do 15 sati i učestvuju u “Mobilizaciji sećanja”.

U Čačku će “Mobilizacija sećanja” biti organizovana 12. decembra u Gradskoj biblioteci “Vladislav Petković Dis”, a u Novom Sadu, takođe u gradskoj biblioteci, 22. i 23. decembra.

Europeana je višejezični internet portal koji služi kao interfejs za kulturnu i naučnu baštinu Evrope. Od novembra 2008, kada je pokrenut na inicijativu Evropske komisije, milioni slika, filmova, muzejskih eksponata i arhivske građe uspešno su digitalizovani i dostupni svima.

Više srpskih institucija učestvuje u projektima koje sprovodi Europeana – Narodna biblioteka Srbije, Univerzitetska biblioteka “Svetozar Marković”, Biblioteka grada Beograda, Muzej primenjene umetnosti i Jugoslovenska kinoteka.

Više informacija o “Mobilizaciji sećanja”

 

PDF fajl EUROPEANA_flyer

 

PDF fajl

EUROPEANA_factsheet

 

PDF fajl EUROPEANA_factsheet-2