U četvrtak 2. marta, od 18 časova, u EU info centru počinje novi ciklus predavanja “Srbija i Evropa : kultura koja nas povezuje“ koji će voditi prof.dr Stanko Crnobrnja.

Prvo predavanje pod nazivom “Srpski umetnici u Parizu – ljubav koja traje” odnosi se na ljubav između Srpskih umetnika i grada svetlosti – Pariza koja traje od kraja XIX veka. Tada, dvadesetih godina, paralelno sa francuskim nastaje i srpski nadrealizam. Prožimanja su paralelna i aktivna. Ljubav je očigledna.

Pripadnici srpskog nadrealističkog pokreta ističu da je za njih pre svega važan moralni revolt, oni odbijaju građanski sistem vrednosti i podelu na umetničke rodove, a zastupaju i kolektivan i individualni rad.

Uz brojne vizuelne prikaze i video priloge, ali i sa gostom iznenađenja, o našima u Parizu govore dr Irina Subotić i dr Stanko Crnobrnja.

Prijave za predavanje su obavezne i zainteresovani se mogu javiti na info@euinfo.rs ili na 011/40-45-400 do 2. marta do 12h. Predavanja se održavaju u prostorijama EU info centra u ulici Kralja Milana 7 u Beogradu od 18 časova.

Sranko Crnobrnja je televizijski i filmski reditelj, producent i scenarista, teoretičar, i publicista, u oblasti masovnih komunikacija i teorije televizije, i profesor na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu.

Irina Subotić je istoričarka umetnosti, bila je kustos Muzeja savremene umetnosti, a potom i Narodnog muzeja u Beogradu. Predavala je istoriju moderne umetnosti na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu i Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Organizovala je brojne izložbe jugoslovenske umetnosti XX veka u zemlji i inostranstvu, objavila tekstove o jugoslovenskoj avangardi, savremenoj umetnosti i muzeologiji na 23 jezika.