Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han uručio je na beogradskoj Adi Ciganliji nagrade pobednicima Sportskih igara mladih, koji su se tako kvalifikovali za finalni deo regionalnog takmičenja u Splitu.

Komesar Han je u martu ove godine postao počasni ambasador tog takmičenja, a danas je naveo podatak da ta smotra okuplja više od 160.000 učesnika, a samo u Srbiji bilo ih je 75.000 iz 90 gradova i opština.

“Stvarno sam ponosan na to što sam deo vas i što prisustvujem ovom turniru. Kroz njega deca stiču nove prijatelje. Koliko vidim po brojkama, ovo je jedan od najvećih događaja za decu na svetu. Organizatorima i deci želim sve najbolje u budućnosti. Uživajte i dalje i nadam se da se vidimo i sledeće godine”, kaže komesar Han.

“Pobednicima se čestitalo. Međutim, najvažnija stvar u sportu je da se nauči ne samo kako se pobeđuje, već i kako se gubi. To je dobra priprema za život”, poručuje evropski komesar.

Premijerka Ana Brnabić istakla je da je region u kojem živimo prelep, sa ljudima punim inovativnih ideja, pri čemu je mladima poručila da prošlost treba da ostane iza nas, da se ne obaziru na generalizacije i stereotipe, već da sklapaju prijateljstva.

“Na mladima svet ostaje i želim vam da gradite drugačiji i lepši region”, rekla je Brnabić.

Premijerka je zahvalila inicijatoru igara Zdravku Mariću na tome što je pre šest godina počeo s organizacijom te manifestacije, i naglasila da se na tom primeru vidi koliko vizija jednog pojedinca i njegova vera u jednu ideju može da postigne i promeni mnogo. Finale regionalnog takmičenja biće održano od 15. do 22. avgusta u Splitu, a učesnici igara su deca osnovnoškolskog uzrasta sa teritorije Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ta manifestacija je šesti put organizovana u Srbiji i do sada je u njoj učestvovalo više od 1.700.000 mladih.