Povodom Međunarodnog dana borbe protiv raka dojke, u EU info kutku u Nišu je održana info sesija za srednjoškolke o prevenciji ove bolesti. Događaj na kome su strunjaci iz različitih zdravstvenih oblasti govorili o simptomima, samopregledu dojke, predispozicijama za oboljevanje zajednički su organizovali Centar za razvoj civilnih resursa i EU info kutak. Pozdravljajući prisutne, Marija Marinković iz EU info kutka je podsetila na značajnu podršku Evropske unije Srbiji kroz projekat „Podrška uvođenju Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka“ tokom koga su ,,opremljene zdravstvene ustanove za obavljanje kliničkih i citoloških pregleda, obučeno 500 lekara i medicinskih radnika tehnikama ranog skrininga, pojačana kampanja o preventivnim pregledima’’. Upoređujući domaću i međunarodnu praksu, ginekolog Doma zdravlja u Nišu dr Dušan Marinković je kazao da se u Srbiji obavlja oportuni dok se u zapadnim zamljama sprvodi pravi skrining. ,,U državama Evropske unije i Severne Amerike redovnim skrininzima je stopa mortaliteta od raka dojke smanjena za čak 35%’’, naveo je dr Marinković.

Stručnjaci su na info sesiji učenicama srednjih škola predočili da na genetske faktore ne mogu da utiču, ali da bolest mogu da preduprede redovnim samopregledima dojke i zdravim životnim stilovima. ,,Dobro zdravlje jeste karakteristično za Vas mlade, ali svakako treba da se trudite da izbacite faktore rizika poput pušenja, nezdrave ishrane, alkohola’’, sugerisao je na skupu načelnik Centra za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje Niš dr Čedomir Šagrić.

O (ne)zdravim životnim stilovima mladih govorila je dr Gordana Ignjatović iz Zavoda za zadravstvenu zaštitu studenata u Nišu. ,,Dobar je pokazatelj da se iz godine u godinu smanjuje procenat mladih koji puše, ali je poražavajuće da čak trećina studenata konzumira alkohol, a u porastu su i upotreba psihoaktivnih supstanci kao i gojaznost’’, upozorava dr Ignjatović.

Karcinom dojke u Srbiji često nazivaju ,,ubicom broj jedan’’ jer čini petinu svih maligniteta kod žena. Trenutno od ove vrste raka boluje 15.000 žena, a svake godine se u proseku registruje oko 4000 novoobolelih.

 

 

 

Share and Enjoy !

0Shares