Korisnici projekta „Otvorena kapija za novi početak“, koji podržava EU, učestvovali su na manifestaciji „Pekarski dani“ koju tradicionalno u Aleksincu organizuje Poljoprivredna škola „Šumatovac“.

Korisnici Dnevnog centra i usluge „Stanovanje uz podršku“  aleksinačkoj  javnosti predstavili su se svojim slavskim kolačem koji su zajednički pripremali i ukrašavali. Ovom prilikom posetiocima manifestacije podeljeni su ukrasni predmeti – proizvodi koje su korisnici napravili tokom radne terapije. Izrada slavskog kolača za korisnike predstavlja simbol porodice i zajedništva a učešće na Pekarskim danima je divno iskustvo koje potvrdjuje pripadnost lokalnoj zajednici i njihovu sve uspešniju socijanu integraciju.

slavski-kolac-2

U okviru projekta „Otvorena kapija za novi početak“ u aleksinačkoj opštini je započet proces deinstitucionalizacije i prvi put je uspostavljena usluga stanovanje uz podršku za osobe sa intelektualnim i mentalnim teškoćama.

Projekat „Otvorena kapija za novi početak“ finansira Evropska unija u okviru projekta „Otvoreni zagrljaj“ (http://otvorenizagrljaj.rs) a realizuju Gerontološki centar „Jelenac“ iz Aleksinca u partnerstvu sa Opštinom Aleksinac i Društvom za razvoj kreativnosti iz Aleksinca, od juna 2014.godine do sredine decembra ove godine. Ukupna vrednost projekta je 181.120 evra, od čega Delegacija EU u Srbiji finansira  84 odsto.

Ovim projektom su uspostavljene dve  nove usluge: stanovanje uz podršku i usluge dnevnog boravka. Cilj je uspešna deinstitucionalizacija ukupno 8 korisnika radne jedinice u Tešici, uspešna priprema 12 korisnika za proces izmeštanja  kao i  prevencija institucionalnog smeštaja u aleksinačkoj opštini.

Share and Enjoy !

0Shares