Nova škola debate za srednjoškolce i student održana je u Pančevu. Učesnici su suočili stavove na temu “Ovaj Dom veruje da bi Evropska unija trebalo da, u procesu pregovora o pristupanju sa državama kandidatima za EU, prioritizuje pitanje zaštite životne sredine u odnosu na druge oblasti”.

U debati je tim koji je bio za insistirao na nepovratnoj šteti koju zagađivanje pravi, kao i na nedostatak razvijene ekološke svesti u Srbiji i zemljama regiona te kako je Evropska unija i proces evropskih integracija najbolji način da se problemi u ovoj oblasti prevaziđu.

Tim koji je bio protiv tvrdio je kako je, iz ugla EU, trenutno daleko važnije da države koje postaju članice u budućnosti budu etablirane i razvijene demokratije sa visokim standardom ljudskih prava i efikasnosti i transparentnosti pravosuđa, kako bi bile produktivnije članice, kao i da druge oblasti, poput zapošljavanja i investicija imaju veći značaj za sve građane država članica, dok ekološki problemi pogađaju u najvećoj meri manje sredine i manji procenat građana.

Debateri su bili Adam Kovač i Marina Milić, koji su predstavljali negativan tim, dok su Vladana Plavšić i Dunja Pavlović branili afirmativne stavove. Po glasanju publike pobedio je tim koji je bio protiv, dok je tim koji je bio za osvojio glasove žirija. Članovi žirija bili su Katarina Banjai, članica  pančevačkog Gradskog veća za zaštitu životne sredine i održivi razvoj, Milan Glumac iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine i Mirjana Savkov, koordinatorka Kancelarije za mlade Grada Pančeva.

Evropska škola debate je projekat koji organizuju Informacioni centar Evropske unije, EU info kutak Novi Sad i debatna akademska mreža Otvorena komunikacija uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji. Cilj ovog projekta je edukacija srednjoškolaca i studenata o Evropskoj uniji, procesu evropskih integracija i veštini debatovanja.

Školu debate je u prethodnih 5 godina pohađalo više od 300 srednjoškolaca i studenata iz više od 30 gradova širom Srbije, a organizovano je više od 20 javnih debata. U maju svake godine, završna debata i ceremonija dodele diploma održava se u Narodnoj skupštini Republike Srbije.