Evropski dan jezika obeležen je u Novom Sadu, manifestacijom „Ulica jezika“ koju organizuje Centar za jezike Filozofskog fakulteta, a novosadski EU info kutak i ove godine je imao svoj štand na kome su školarci igrali kviz „Koliko poznajemo EU?“.

Dečaci i devojčice posetili su brojne štandove na kojima su na zanimljiv način učili osnovne izraze na engleskom, španskom, francuskom, nemačkom i mnogim drugim evropskim jezicima. U šetnji od štanda do štanda sakupljali su pečate u „jezički pasoš“ koji im je na kraju dana doneo nagrade.

Školarci su slušali i o važnosti učenja stranih jezika a pored štandova jezičkih odseka Filozofskog fakulteta, prisutni su bili i Centar za mađarski jezik, Centar za srpski jezik kao strani, Konfucijev institut, štandovi Gradske biblioteke – ogranka “Anica Savić Rebac”, Francuskog instituta i Instituta “Junus Emre”.

Evropski dan jezika obeležava se svake godine, 26. septembra, na inicijativu Saveta Evrope. Na ovaj dan, širom Evrope, od 2001. godine, organizuju se manifestacije kroz koje se promovišu značaj učenja jezika i koncept doživotnog učenja, ali i ističe jezičko i kulturološko bogatstvo Evrope.