Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport u poseti Subotici povodom Dana Evrope

Srbija je u proteklih godinu dana napravila veliki napredak na svom putu ka EU, rekao je u Subotici šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport, dodajući da će proces evropskih integracija u Srbiji doneti promene njenim građanima, ekonomiji i celom društvu. U razgovoru sa predstavnicima civilnog društva i studentima, ambasador Devenport je rekao da je u tom procesu potrebna podrška celog društva i neophodno učešće civilnog sektora u najširem smislu.

Michael_Davenport_EU_Integration-1

Obraćajući se učesnicima Međunarodne naučne konferencije SM 2014, koji je organizovao Ekonomski fakultet u Subotici a čija je tema Integracioni procesi u funkciji konkurentnosti i ekonomske efikasnosti, Devenport je, između ostalog, predstavio novi pristup EU prema zemljama kandidatima kad je reč o ekonomskom upravljanju, kao i specifične preporuke koje su za Srbiju usvojili ministri ekonomije i finansija EU 6. maja.

Boraveći u SUbotici u okviru programa Evropa otvoreno kojim Delegacija EU i EU info centar obeležavaju Dan Evrope, ambasador Devenport, zajedno sa ministarkom Vlade Srbije zaduženom za evropske integracije Jadrankom Joksimović, sastao se u Gradskoj kući sa gradonačelnikom Subotice Jeneom Maglaiem, a potom razgovaro sa predstavnicima civilnog društva i studentima.

Za uspešne evrointegracije “potrebna je podrška društva u celini, ne samo vlade i političkih krugova”, rekao je Devenport i dodao da dosadašnje iskustvo govori da je u tom procesu “izuzetno važno učešće civilnog društva u najširem smislu”.

On je sa studentima razgovarao i o vrednostima EU, samom procesu pregovaranja, mogućnostima korišćenja IPA fondova, promenama koje Srbiju očekuju na putu ka članstvu, ali i izazovima sa kojima se suočava, poput želje mladih da napuste zemlju.

Potrebno je stvoriti pozitivnu atmosferu koja će uveriti mlade da je Srbija najbolje mesto za njih i njihove porodice, rekao je ambasador Devenport.

Šef Delegacije EU je u galeriji Otvorenog univerziteta u Subotici otvorio izložbu karikatura i stripa “Mitovi i predrasude – kako mi vidimo Evropu, a kako Evropa vidi nas”.

Konkurs karikature i stripa na temu odnosa Evropske unije i Srbije drugu godinu za redom organizuju Delegacija EU unije i Informacioni centar EU. Ove godine konkurs je organizovan na temu: “Mitovi i predrasude – kako mi vidimo Evropu, a kako Evropa vidi nas”. Dve izložbe su već postavljene u Beogradu, u Knez Mihailovoj ulici i u Tržnom centru Stadion. U junu će biti otvorene još dve izložbe – u Nišu i Novom Sadu.

europa.rs/upload/documents/20140508/katalog%20izlozba%202014.pdf

Michael_Davenport_EU_Integration-2