Predavanjem Bratislava Petkovića “Velika nagrada Beograda 3.9.1939.” otpočeo je jesenji ciklus akademskih predavanja ”Srbija i Evropa kroz vekove prožimanja” u beogradskom EU info centru. Predavanje je predstavilo poslednju trku zlatne ere automobilizma s početka XX stoleća, koja je tog dana održana u Beogradu, kao i poslednju pobedu najvećeg evropskog majstora automobilizma Tacija Nuvolarija.

FoNet-AUTOMOBILIZAM-PETKOVIÆ

Tokom predavanja je prikazan dokumentarni film „Memorijal – Velika nagrada Beograda 1939“ čiji je jedan od autora, pored Petkovića i Dinko Tucaković. Reč je o rimejku ostvarenja Veliku nagradu Beograda koji je prvi film na kojem je Beograd zabeležen u koloru a snimljen je upravo tokom trke.

Petković je tokom predavanja razmotrio različite aspekte koji se tiču istorije kulture, sporta, urbanizacije i tehnike u Beogradu, kao i beogradskog građanskog društva koje pred sam početak Drugog svetskog rata u svakom pogledu trči svoju poslednju trku. I putem ovog događaja, kroz vrhunsku organizaciju trke koja je u stručnim krugovima ocenjena kao najbolja u svojoj kategoriji, u koju su spadale i trke u Monaku, Budimpešti, Tripoliju i drugim evropskim gradovima, Beograd je tražio i nalazio kreativnu vezu sa onovremenim evropskim trendovima, definišući vlastiti identitet kao identitet jedne od evropskih prestonica tehničke kulture.

FoNet-AUTOMOBILIZAM-PETKOVIÆ

Sledeće predavanje održaće kompozitor Zoran Simjanović 29. septembra. Prijave za predavanje su obavezne i zainteresovani se mogu javiti na info@euinfo.rs ili na 011/40-45-400 do 29. septembra u 12 časova. Predavanja se održavaju u prostorijama EU info centra u ulici Kralja Milana 7 u Beogradu od 18 časova. Raspored jesenjeg ciklusa predavanja možete videti na linku http://euinfo.rs/kalendar-jesenjeg-ciklusa-predavanja-srbija-i-evropa-kroz-vekove-prozimanja/