Koje su to prednosti koje već sada, u toku procesa pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, mogu imati mladi ljudi u Srbiji, bilo je jednod od pitanja o kom se razgovaralo u EUteka biblioteci „Radoje Domanović“ u Leskovcu, u sredu (27.decembra) na tribini koja je u ovoj biblioteci organizovana za leskovačke gimnazijalce.

Milan Stefanovć iz Tima Evropa najpre je kratko razgovarao sa gimnazijalcima o istorijatu Evropske unije i o tome kako ova zajednica danas funkcioniše. Znanja koja srednjoškolci u Srbiji imaju o EU su neujednačena i najviše zavise od interesovanja učenika i dodatnog napora nastavnika jer nema predmeta u kom se sistematski obrađuju teme u vezi sa EU.

U tom smislu, đacima je bilo korisno da upoznaju i Ivicu Stankovića, nastavnika iz Hemijsko tehnološke škole „Božidar Đođrđević Kukar“, koji je takođe bio jedan od govornika na tribini a koji u svojoj školi vodi tzv sekciju za opštu kulturu u okviru koje svoje đake informiše o Evropskoj uniji, shodno njihovom interesovanju. Uz pomoć i podršku drugih entuzijasta, ovaj nastavnik je u školi formirao „EU ćošak“ u okviru kog, kako je objasnio, planira da nastavi da sprovodi različite aktivnosti sa zainteresovanim đacima. Đaci ove škole su, inače, ranijih godina učestvovali u kvizu „Zdravo, Evropo“ i osvajali nagrade pa i nagradna putovanja pa se, na neki način, može reći da ova škola ima tradiciju da svojim đacima pruža prilike da upoznaju EU. Nastavnik Stanković je pozvao i gimnazijalce da se pridruže njegovim đacima na sekciji, koja se okuplja jednom nedeljno u prostoru koji se odnedavno zove „EU ćošak“.

Četrdesetak đaka leskovačke gimnazije, koji su prisustvovali ovoj tribini, dobili su i informacije o prilikama koje se mladim ljudima nude kroz Erasmus + program i kroz Evropski volonterski servis. Mogućnost učešća studenata iz Srbije na ovim programima koje, kako je rekao Goran Bogunović iz Fondacije Tempus, takođe učesnik tribine, godišnje iskoristi do 1000 studenata, jedna je od najkonkretnijih oblasti u kojima se mogu videti benefiti koje mladim ljudima iz naše zemlje stoje na raspolaganju i tokom procesa pridruživanja Evropskoj uniji. Budućim maturantima posebno je bilo zanimljivo da čuju i da kako mogu da učestvuju u programima Evropskog volonterskog servisa i da, kroz saradnju sa nekim lokalnim institucijama ili udruženjima građana, mogu da nađu partnerske organizacije u zemljama EU u kojima bi mogli da volontiraju i steknu prva radna iskustva.

Nakon gimnazijalaca, u EUteka biblioteci je održana i info sesija Fondacije Tempus za nastavnike i predstavnike institucija i udruženja koji su zainteresovani za trenutno aktuelni Nacionalni poziv za podnošenje prijava za Erasmus + projekte za 2018.godinu (rok, 15.februar 2018.). Nastavnici, profesori, predstavnici lokalnih ustanova kulture dobili su korisne informacije o tome kako mogu da konkurišu na ove projekte.

EUteka biblioteka je jedna od 45 biblioteka iz EUteka mreže u okviru koje funkcioniše EUteka kutak, namenjen korisnicima biblioteke koji žele dodatne informacije o Evropi i Evropskoj uniji a tribina je bila prilika da se on u medijima promoviše.

Share and Enjoy !

0Shares