20 porodica izbeglih iz Bosne i Hercegovine i Hrvatska dobilo je nove stanove u Vrnjačkoj Banji u okviru aktivnosti Regionalnog stambenog programa (RHP). Radovi vredni 600.000 eura trajali su od oktobra 2017. do marta 2019 godine.

Delegaciju Evropske unije, koja je najveći pojedinačni donator programa, predstavljao je šef operacija II Štefen Hudolin, koji je dobitnicima krova nad glavom poželeo sve najbolje.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručuje da je rešeno stambeno pitanje novi početak za ove porodice.

“Sećanja se zasigurno ne mogu izbrisati, ali sam sasvim siguran da ovim danom stvaramo nova sećanja u kojima svi vi ovde temeljite spokoj i osećaj topline doma”, kaže ministar Dačić.

Srpski šef diplomatije kaže da je u RHP uključeno mnogo institucija, kao i da predstavlja istinski primer u kom se ogleda uzajamna podrška i saradnja Evropske unije i Srbije.

Komesar za izbeglice Vladamir Cucić kaže da je Vrnjačka Banja jedna od opština koja je primila najviše izbeglica tokom devedesetih i da su na njenoj teritoriji bila tri kolektivna centra, dok je među prvima počela da prihvata izbeglice iz ranjivih grupa.

RHP je zajednički višegodišnji program Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu. Sprovodi se uz podršku Evropske unije, OEBS-a, Švajcarske, Sjedinjenih Američkih Država, Norveške, Italije, Nemačke i drugih partnera i zemalja. EU je do sada obezbedila preko 140 miliona evra za RHP.