Meštani surduličkog sela Dugojnica ponovo će imati mesto za društvene i kulturne aktivnosti, pošto će lokalni zadružni dom biti renoviran uz podršku Evropske unije.

Predviđeni građevinski radovi podrazumevaju zamenu krovne konstrukcije, fasade, stolarije, instalacija kao i opremanje objekta nameštajem i računarima. Vrednost radova se procenjuje na preko 60000 evra, od kojih je 12000 obezbedila opština Surdulica.

Photo: EU PRO

„EU je već pomogla renoviranje škole u Suvojnici, a renoviran zadružni dom u Dugojnici služiće za organizaciju društvenih i kulturnih događaja za meštane ovog ali i susednih mesta“, kaže predsednica opštine Surdulica Aleksandra Popović.

Ona dodaje da će objekat služiti i za organizovanje obuka za unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

Photo: EU PRO

U projekat su uključene i aktivnosti koje se odnose na primenu principa dobrog upravljanja a koje podrazumevaju uključivanje stanovništva u izradu Pravilnika o načinu korišćenja i upravljanja zadružnim domom, saopštavaju iz programa EU PRO.

Projekat rekonstrukcije zadružnog doma u selu Dugojnica finansira Evropska unija u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije preko programa EU PRO. Komplementarne aktivnosti projekta koje se odnose na primenu principa dobrog upravljanja sprovode se u saradnji sa programom Swiss PRO  koji podržava Vlada Švajcarske.

Photo: EU PRO

Aktivnosti EU PRO-a, programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra. Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Share and Enjoy !

0Shares