Sa ciljem očuvanja demokratije, mira i stabilnosti u regionu, na Samitu lidera zapadnog Balkana u Parizu osnovana je Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO). O njenim aktivnostima, fondovima i ciljevima, govorio je, na neformalnom skupu, uz kafu u EU info kutku u Nišu učesnik konferencije ,,Povezivanje mladih’’ Nikola Božanović.

,,RYCO su formirale vlade šest zemalja regiona – BiH, Srbije, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Albanije. To, međutim, nikako nije puka politička priča, mnogo veću ulogu u celoj priči će imati omladinski civilni sektor iz regiona jer će stalni članovi Kancelarije biti predstavnici NVO iz pomenutih država’’, istakao je Božanović i dodao da će ,,polovinu upravnog odbora RYCO-a činiti upravo predstavnici nevladinog sektora’’.

Kancelarija je zamišljena kao platforma za saradnju i razmenu znanja i iskustava mladih, koja će odgovoriti na potrebe mladih sa ovih prostora i da im istovremeno pruži priliku da se usavršavaju i napreduju i time doprinesu razvoju regiona. ,,To znači da će u svim državama biti otvorene regionalne kancelarije za mlade’’, rekao je Božanović i dodao da ,,Srbija dobija najviše sredstava od Evropske unije od svih država regiona, a u ovom delu Evrope je više od 50% projekata EU i evropskih fondova implementirano upravo u Srbiji’’.

,,Kafa sa pariskog Samita’’ je u EU info kutku okupila predstavnike omladinskih NVO i lokalnih kancelarija za mlade koji su se interesovali za mogućnosti projektnih apliciranja putem RYCO-a. ,,Nas u EU info kutku često posećuju studenti zainteresovani za razmene, stručna usavršavanja i studentske prakse na području EU, a večeras imate priliku da u direktnom razgovoru, uz kafu sa Nikolom, iz prve ruke saznate koje se mogućnosti mladima nude’’, rekla je u pozdravnom govoru Public Space Manager EU info kutka Niš Bojana Petrović.

Otvaranje Regionalne kancelarije za mlade Zapadnog Balkana (RYCO) očekuje se na jesen u Tirani.

Share and Enjoy !

0Shares