U kruševačkim romskim naseljima “Panjevac” i “Marko Orlović” u julu i avgustu 2016. godine je održano niz tematskih radionica i predavanja. Fokus ovih radionica su bila deca predškolskog i školskog uzrasta, adolescenti i mladi roditelji sa akcentom na majke. Radionice su se sprovodile u okviru projekta “Osnažiti! Društveno-ekonomska inkluzija Roma i najsiromašnijeg seoskog stanovništva kroz proces reciklaže“.

Projekat Osnažiti! finansira Evropske Unija, a sprovode ga Javno komunalno preduzeće Kruševac kao nosilac projekta i Grad Kruševac i OCD Treehouse kao partneri, uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao glavnog korisnika projekta. Ova aktivnost je deo projekta “Podrška Evropske unije inkluzivnom društvu”, koju EU finasira sa 5.4 miliona evra, a koji sprovodi Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Kreativne letnje radionice su bile osmišljene tako da se kroz zabavan rad, sličan radu u predškolskim ustanovama deci i roditeljima preko leta približi ideja o upisu u predškolsko i školu s početkom nove školske godine. Održano je ukupno 16 radionica u kojima je učestvovalo 55 dece. Ova deca su dolazila dva puta nedeljno na radionice na kojima su učila da crtaju, prave nakit, ramove za slike i druge upotrebne predmete za sebe i svoje drugare.

crtanje_panjevac„Jako mi je zanimljivo ovde, mnogo mi je lepo. Zabavno je“ tvrdi mali polaznik radionice. „Moji roditelji znaju da sam ovde, i mnogo sam naučio“.

“Sa najmlađima smo uglavnom radili na crtanju i obradi plastelina, mada je i starijoj deci bio jako interesantan isti program. Ova deca nisu u obrazovnom sistemu, roditelji ne rade sa njima i zato im je motorika jako nerazvijena. Čak i starija deca ne umeju da drže olovku pravilno”, navodi Tamara Asković, asistentkinja projekta “Osnažiti”.

„Teško je učiti praznog stomaka“ kaže Maja Goranović, koordinatorka na projektu i romkinja po nacionalnosti. „Odlučili smo da za radionice obezbedimo užine za decu. Obišli smo sve pekare u gradu, objasnili im kome će pomoći donacijom svojih peciva i šest pekara nam je izašlo u susret. Za svaku radionicu smo imali topla peciva za mališane. Ovoj akciji smo dali naziv „Pekari dobrog srca“ i nastavljamo je i u septembru. Naša deca iz „Panjevca“ koja su upisana u školu će dobijati besplatne užine preko škole. Još uvek razrađujemo model saradnje, ali važno je da postoji volja da se toj deci pomogne“.

Paralelno sa kreativnim radionicama, organizovani su sastanci sa roditeljima i koordinatorom za upis u PU „Nata Veljković“. Radionice „Rani razvoj deteta“ i „Prevencija raka dojke“ su održane u saradnji sa Domom Zdravlja Kruševac, dok su radionice o kontracepciji i polno prenosivim bolestima, prevenciji nasilja u porodici i ranim brakovima organizovane u saradnji sa Savetovalištem za mlade DZ Kruševac. Na ovim radionicama i predavanjima su prisustvovali adolescenti i mlade majke, i obezbeđeno je savetovanje sa stručnjacima iz oblasti pedijatrije, ginekologije i onkologije.

osnaziti_logo_final_beliOvim putem pozivamo građane i zainteresovane da se ukljuće u projektne aktivnosti da se jave direktno projektnom timu. Za dodatne informacije nas možete kontaktirati na telefon: 037/204 206, 063/236 867, istevanovic@treehouse-serbia.org Kontakt osoba je Ivana Stevanović Hempfling, menadžer projekta

Trajanje projekta “Osnažiti“ je 24 meseca a ukupna vrednost projekta je €200,991.75

Projekat “Evropska podrška inkluzivnom društvu”, koji Evropska unija finansira sa 5,4 miliona evra, ima za cilj da obezbedi veću društvenu uključenost ugroženih grupa u Srbiji kao što su starija lica, deca, pripadnici manjina uključujući Rome i Romkinje i drugi. EU je kroz projekat bespovratno dodelila 4,3 miliona evra u vidu 28 grantova , koji će se realizovati u 36 gradova i opština u Srbiji do kraja 2017. Projekti, koje sprovode republičke i pokrajinske institucije socijalne zaštite, opštine i gradovi, centri za socijalni rad, udruženja građana, fondacije, obrazovne ustanove i javna preduzeća, će povećati obim i kvalitet usluga na lokalu u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, stanovanja, obrazovanja i zapošljavanja i time ojačati društvenu uključenost ugroženih grupa.

Projekat sprovodi Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji (www.europa.rs) u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja (www.minrzs.gov.rs).

Više o projektu možete saznati na www.socijalnainkluzija.rs

Share and Enjoy !

0Shares