EU info kutak u Nišu organizuje novu online radionicu u okviru serijala edukativnih događaja za preduzetnike. U utorak, 22. decembra od 18 sati, zainteresovani će imati prilike da se upoznaju sa programom WB EDIF – Instrumentom EU za razvoj preduzeća i inovacija na Zapadnom Balkanu.

Poziv je otvoren za sve koji imaju malo ili srednje preduzeće, stratup u razvoju, inovativnu kompaniju i želi da unapredite svoje poslovanje.

Mala i srednja preduzeća (MSP) su okosnica privrede Srbije ali i celog Zapadnog Balkana i kao i u većini privreda u tranziciji često im je otežan pristup finansiranju, nedovoljno su integrisani u globalne lance snabdevanja ili nisu dovoljno konkurentni.

WB EDIF (Western Balkans Enterprise Development and Innovation Facility) je program koji je pokrenula Evropska unija sa ciljem da malim i srednjim  preduzećima u zemljama Zapadnog Balkana omogući lakši pristup finansijskim  sredstvima.

Program obuhvata:

  • finansiranje kapitala MSP usmerena na inovativne kompanije u početnoj fazi rada i već uspostavljena preduzeća u fazi rasta;
  • Davanje zajmova MSP, obezbeđivanjem namenskih kreditnih linija i tehničke podrške partnerskim finansijskim institucijama i MSP;
  • Usluge podrške, koje obuhvataju regulatorne i savetodavne usluge u cilju podržavanja preduzetničkih kapaciteta i jačanja poslovnog ekosistema.

Na radionici ćemo pričati o programima koji su kroz ovaj instrument dostupni preduzećima u Srbiji.

Naš predavač biće Aleksandra Kostova, koordinatorka WB EDIF programa i projektna menadžerka u Generalnom direktoratu Evropske komisije za politiku susedstva i pregovorima o proširenju (DG NEAR).

Učešće na radionici je besplatno ali je potrebno da se prijavite ovde najkasnije do 21. decembra ili do popune kapaciteta. Za sve učesnike je obezbeđen prevod na srpski.

***

Ovo je samo jedan u nizu radionica koju ćemo organizovati u narednom periodu kako bismo svim potencijalnim i trenutnim korisnicima EU programa približili mogućnosti za apliciranje, dobijanje finansijske i/ili savetodavne podrške za razvoj svog biznisa.

Mala i srednja preduzeća, kao i veće kompanije mogu konkurisati za finansijska sredstva i savetodavnu pomoć u poslovanju putem nekoliko programa i projekata Evropske unije. U zavisnosti od projekta, programa i oblasti kojom se preduzeća bave, sredstva Evropske unije mogu biti u obliku bespovratnih sredstava, zajmova, a u nekim slučajevima i garancija.

Share and Enjoy !

0Shares