Uspostavljanje dijaloga između države i zaposlenih u državnoj upravi jedan je od ciljeva modula Žan Mone, programa Evropske komisije. Jedan od tih dijaloga treba da podigne kvalitet samog državnog aparata, jer se i od naše države zahteva da poseduje određeni pravni kapacitet. Na putu za pristupanje Evropskoj uniji od Srbije se, između ostalog, očekuje, ne samo da formalno uskladi propise, već i da u momentu pristupanja bude spremna da blagovremeno i pravilno primeni te propise – rekao je član Tima Evropa, vanredni profesor na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom dr Vladimir Medović, koji je dna Privrednoj akademiji održao radionicu za predstavnike pokrajinske administracije.

Tema radionice, kojoj je prisustvovalo petnaestoro zaposlenih iz Skupštine i Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine, bila je „Usklađivanje srpskog zakonodavstva sa pravnim tekovinama Evropske unije“.

Profesor Medović je upoznao učesnike radionice sa obavezama koje je Srbija preuzela Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju od aprila 2008. godine u pogledu usklađivanja zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU, rokovima i relevantnim propisima EU i njihovim tumačenjem i primenom u EU. U okviru radionice bilo je reči o institucionalnom okviru EU i procesu donošenja propisa, izvorima prava EU, odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i pregovorima o pristupanju Srbije Evropskoj uniji.

Po rečima profesora Medovića, kako Vojvodina po Ustavu Republike Srbije, ima određene nadležnosti u kreiranju i primeni propisa, nužno je uskladiti ih sa propisima evropske ztajednice, te upravo iz toga proizilazi potreba za ovakvim vidom edukacije zaposlenih u pokrajinskoj administraciji.

Učesnici radionice dobili su na poklon knjigu prof dr Vladimira Medovića “Pridruživanje Srbije EVropskoj uniji”, napisanu za potrebe Erazmus plus programa, Žan Mone Modula, koji se sprovodi uz finansijsku podršku Evropske unije.

Share and Enjoy !

0Shares