Potraga za poslom ili pokretanje sopstvenog biznisa se sigurno gotovo uvek mogu svrstati pod stresne procese. Usled nastupanja novih okolnosti, kakva je pandemija u 2020. godini, došlo je do promena i na tom putu, u procesu traženja i selekcije kandidata za posao, a mnogi budući preduzetnički poduhvati morali su da budu stavljeni na čekanje.

EU info mreža, vodeći računa o tome da sprovodi aktivnosti koje odgovaraju na potrebe stanovništva i pre svega mladih ljudi, organizovala je 30. i 31. jula radionicu „Tražim posao!“. Osnovni cilj radionice je bio da se osobama u potrazi za poslom omogući prilika da otvoreno i direktno razgovaraju sa ekspertima iz oblasti zapošljavanja, kao i sa uspešnim preduzetnicima, od kojih mogu da dobiju konkretne savete kako zaobići greške koje početnici u biznisu često prave. Radionica je bila podeljena na dva dana. Prvi dan je bio posvećen potrazi sa poslom, sa fokusom na motivaciono pismo i ponašanje na intervjuu. Dodatno, organizovana je simulacija intervjua sa dve kandidatkinje koje su u sklopu prijave za radionicu poslale najzanimljivija motivaciona pisma.

Moderatori prvog dana bili su Jelena Karapandžić i Piotr Goldstein. Jelena Karapandžić, iz konsultantske kuće za ljudske resurse Tim centar, je ekspertkinja za selekciju kandidata, sa višegodišnjim, veoma bogatim iskustvom, znanjem i praktičnim savetima koje je nesebično delila odgovarajući na sva pitanja učesnika radionice. Pored toga što je savetovala kako bi trebalo da izgleda motivaciono pismo, učesnicima su bili korisne i napomene o tome šta u njemu treba izbegavati i kako da ono automatski ne bude odbačeno. Jelena je sa učesnicima podelila i brojne primere sa intervjua koje je vodila sa kandidatima koji su konkurisali za najrazličitije poslove.  

Piotr Goldstein, interdisciplinarni naučnik koji radi na preseku socijalne antropologije, sociologije i politikologije, poseduje iskustvo u angažovanju saradnika na projektima ne samo u Srbiji, već i u Poljskoj, Engleskoj i Nemačkoj, u kojoj trenutno živi. Kroz razgovor sa učesnicima, došlo se do zaključka da se zahtevi poslodavaca ne razlikuju previše u Srbiji i zemljama Evropske unije i da, ukoliko državljani naše zemlje poseduju visok nivo znanja i praktičnih veština u svojim oblastima, to će im biti najbolja preporuka čak i za dobijanje posla i pomoć pri administrativnim zahtevima i u zemljama EU.

Prvi dan radionice je bio veoma interaktivan, ne samo zbog toga što su učesnici imali mnogo pitanja, već i zato što su imali priliku da vide simulaciju dva intervjua za posao i da sa kandidatkinjama podele svoja zapažanja i komentare o njihovim intervjuima.

Drugi dan radionice nazvan je “Moja najveća greška” i predstavljao je razgovor sa uspešnim preduzetnicima iz Niša, Novog Sada i Sremskih Karlovaca. Kako bi učesnici radionice mogli da dobiju korisne savete o različitim aspektima poslovanja, odabrali smo preduzetnike iz različitih oblasti. Razgovorom je maestralno moderirao Dr Boris Popov, jedan od osnivača Tim centra i profesor na Odseku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, gde drži nastavu na predmetima Menadžment ljudskih resursa, Radni stres i Koučing u organizacijama, a takođe i sam poseduje preduzetničko iskustvo. Jedna od njegovih uvodnih poruka je bila ta da je odlučeno da ne pričamo samo o preduzetničkim uspesima sagovornika, već da je bitno da čujemo i lične priče o tome koje su greške pravili i šta bi sada drugačije uradili, jer je “mnogo bezbolnije učiti na tuđim greškama”.

Ljubica Pastai, vlasnica Pastai testenina, pričala je o svojim počecima i o tome kako se odlučila da napusti siguran, “državni posao” i upusti se u preduzetničke vode, kao i o strasti koju je potrebno imati da se istraje u poslu u kome uživate, pored svih teškoća koje će vas sigurno snaći. Takođe, naglasila je i da je bitno zadržati dobru energiju, pratiti svoj cilj, ali da treba posedovati i određenu fleksibilnost na putu ka tom cilju, “ne ići glavom kroz zid”, već da se nekad zamišljeni proizvod mora i malo prilagoditi potrebama i željama potrošača.

Branko Krsmanović, konsultant za razvoj poslovanja u Startap centru Niš i serijski preduzetnik, podelio je priču o svojim greškama u pokretanju sopstvenog biznisa i naglasio koliko je značajno sakupljati iskustva drugih ljudi i ispitati potrebe tržišta i ciljne grupe. Odgovarajući na pitanja učesnika radionice, jedna od njegovih završnih poruka koja se izdvojila je i “Reakcija na neuspeh je put ka uspehu – kako budete reagovali na vaš neuspeh, tako ćete sebi trasirati put nadalje.”

Marko Jakovljev, vlasnik radionice za izradu unikatnih predmeta od betona Betonsky pričao je o tome koliko je nekada teško naći prave partnere u poslu, kao i o tome da biti preduzetnik nije lako, ali koliko god vam se nekad određeni problemi čine teškim i nerešivim, rešenje uvek postoji. Iskreno odgovarajući na pitanja o različitim aspektima svog poslovanja, naglasio je da je bitno biti hrabar i napraviti prvi korak, a ne samo pričati o tome.

Nakon radionice, pitali smo i učesnike da prokomentarišu kako im je bilo. Ovo su neki od odgovora koje smo dobili:

“Uživala sam u radionici “Tražim posao”, prvenstveno zbog sjajnih predavača koji su uspeli da naprave prijatnu atmosferu i održe pažnju, iako smo učestvovali preko interneta. Pored toga, mislim da je veoma korisna i zato što je nedovoljna ponuda poslova problem sa kojim se svi suočavamo. Budući da uskoro završavam fakultet i da je tema zaposlenja ona koja mi je sve češće u mislima, mogu samo da kažem da je ova radionica bila ono što mi je bilo potrebno. Svaka čast za organizaciju, volela bih da slični događaji budu organizovani u budućnosti i da dobijem mogućnost da im prisustvujem.” Dajana Rastović

“Veoma mi je značilo prisustvo radionici jer za koju godinu treba da završim fakultet i da tražim posao. Bilo je interesantno slušati predavače i usvojiti njihove savete. Ukoliko se ovakva radionica bude ponovila, preporučila bih je svim studentima završnih godina i ljudima koji traže posao.” Ivana Hornjak

Nemontirani snimak drugog dela radionice, razgovor sa preduzetnicima “Moja najveća greška” možete pogledati na sledećem linku: 

Share and Enjoy !

0Shares