Prostorije EU info kutka u Novom Sadu nikada nisu bile življe nego tokom Karavana za klimu. Ugostili smo sjajne mlade ljude koji su vredno radili na kreiranju lajv radio emisije novonastalog Proradija na temu klimatskih promena. U emisiju su stale priče, od onih da li recikliramo, koristimo li plastične kese, pa do urbanih bašta i izveštavanja na temu zaštite životne sredine, te aktivističkih pokreta, kao i akcija kao što je Vrati prirodi – Pridruži se posadi drvo!

Radionice deo su Karavana za klimu koji se od 2018. održava u Srbiji pod pokroviteljstvom Francuskog instituta kako bi se podigla svest o važnim temama vezanim za očuvanje naše planete, te podstaklo lokalno stanovništvo da aktivno učestvuje u širenju ove ideje. Tako su, sada već novinari, Proradija imali težak zadatak da u samo 5 dana uđu u materiju i saznaju kako lokalna zajednica razmišlja i šta čini da bi sačuvala životnu sredinu.

“ U početku niko nije znao koliko nas posla čeka. Hajde da snimimo neke zvuke! Tako je sve počelo. Odabrali smo teme kojima ćemo se baviti i od tog trenutka morali smo da se ponašamo kao pravi novinari”, utisak je Ive Gajić, jedne od učesnika.

A to je utisak i svih onih koji su slušali prvu lajv emisiju “Proradija” koja se pred lokalnom publikom održala u dvorištu Francuskog kulturnog centra u Novom Sadu. Ukoliko ste propustili lajv, emisiju možete poslušati na linku: http://www.radiopelicam.eu/2019/10/20/live-proradio-novi-sad-19-10-2019/

Za nas obične građane, ovo je izuzetno značajna tema, a za učesnike vredno profesionalno iskustvo.

“Količina stvari koje sam naučio nadmašuje svu količinu hrane koju sam pojeo protekle nedelje. Odlazak na ovu radionicu mi je izmamljivao osmeh svako jutro, iako sam morao da ustajem rano i radim punih 8 sati”, priča učesnik Miloš Krstić.

 

U organizaciji i sprovođenju ovih radijskih radionica učestvovale su partnerske organizacije:  Pelicam, Les Herbes Folles Association, Ambasada Francuske u Beogradu, EU info kutak u Novom Sadu.