Putnička prava: svaki treći građanin EU poznaje svoja putnička prava

Evropska komisija je objavila rezultate novog Eurobarometrovog istraživanja o putničkim pravima koje pokazuje da gotovo trećina građana EU, odnosno 31 procenat, poznaje svoja prava i obaveza prilikom polaska na put, dok je 59 odsto izjavilo da ne zna koja su njihova prava i obaveze.

putnicka_pravaRezultati takođe pokazuju da su putnici kojima je potrebna pomoć zbog invaliditeta ili smanjene pokretljivosti u velikoj meri zadovoljni: 81 procenat njih je zadovoljno pruženom pomoći.

„Kada je u pitanju transport u Evropi, građani su moj glavni prioritet i ja želim da obezbedim da svi oni budu upoznati sa svojim pravima prilikom putovanja. Važno je da prava ne ostanu samo na papiru”, izjavila je Violeta Bulc, evropska komesarka za transport.

„Istraživanje pokazuje da je ostvaren napredak, naročito kada se radi o manje pokretnim ili osobama sa invaliditetom, ali je jasno da je moguće učiniti više. Važno je, međutim, ne zaboraviti da je sjajan napredak u Uniji već postignut jer zakoni EU obezbeđuju svim građanima EU ista prava, bez obzira na to gde i kako putuju. Naš sledeći prioritet je da obezbedimo da svi evropljani budu upoznati sa svojim pravima prilikom putovanja. Hajde da zajedno radimo na ovome”, dodala je.

Za više informacija posetite: ec.europa.eu/transport/themes/passengers/news/2014-12-22-pax-rights-eurobarometer_en.htm.

O pravima putnika u EU saznajte ovde

Video poruka komesarke Bulc o putničkim pravima