Predstavnici kulturne javnosti okupili su se u niškom EU info kutku gde je održana panel diskusija “Evropa je prepoznala Gostušu, koliko sami prepoznajemo svoje kulturno nasleđe”. Povod skupa jeste nedavno dodeljena nagrada Evropske unije i Evropa Nostre Zavodu za zaštitu spomenika za konzervaciju staroplaninskog sela Gostuša.

Tribina je započeta predstavlianjem programa Kreativne Evrope u Srbiji. “Srbija se po broju projekata iz ove oblasti nalazi na četvrtom mestu u Evropi i na to smo posebno ponosni”, rekao je šef Deska Kreativna Evropa u Srbiji Dimitrije Tadić i zaključio da “mi sami moramo da budemo nosioci nove kulture”.

Generalna sekretarka Evropa Nostre u Srbiji Višnja Kisić je na panelu u EU info kutku predstavila neke od do sada nagrađenih projekata u oblasti nasleđa širom Evrope. Ona je ovom prilikom i najavila konkurs “koji je otvoren do 30. septembra, a dodela najprestižnijeg priznanja za nasleđe na evropskom nivou održeće se sledeće godine u finskom gradu Turku”.

gostusa-2

Gran pri koji je Zavod za zaštitu spomenika kulture u Nišu dobio za konzervaciju sela Gostuša prva je nagrada Evropa Nostre Srbiji. Tokom prezentacije projekta, direktorka Zavoda Elena Vasić-Petrović je rekla da je “žiri kao vrednosti projekta istakao aktivno učešće studenata u njemu, kvalitetno izrađenu dokumentaciju i činjenicu da smo sa skromnim finansijskim sredstvima postigli ozbiljne rezultate”.

Arhitekta – konzervator Aleksandra Mirić je na panelu rekla kako je “od izuzetnog značaja za Niš to što je prvi grad u Srbiji koji je prihvatio metodologiju Qualicities kao osnovnu metodologiju u procesima donošenja i sprovodjenja odluka na nivou Grada Niša, ustanova kulture, lokalnih institucija i ustanova, lokalnih udruženja i gradskih opština”.

Na panelu se govorilo i o značaju kulturnog nasleđa na lokalnom nivou. Osnivač fondacije “Za lepši Niš” Ivan Redi ocenio je da se “ne treba oslanjati na stogodišnje projekte, već treba menjati pomalo”. To je i bila ideja kada se krenulo sa uređenjem centralnih niških ulica, Balkanske i Davidove u čiju su rekontrukciju aktivno uključeni studenti arhitekture.

Share and Enjoy !

0Shares