EU info kutak u Nišu organizuje projekciju dokumentarnog filma o migrantima i migrantkinjama na Balkanskoj ruti, koja će biti održana 18. decembra od 16h. Film „Violent Borders” je istraživački dokumentarac o ženama i deci migrantima na Balkanskoj ruti, snimljen u prihvatnim centrima Srbije 2017. godine. Autori su Mikele Ajelo, Đorđo Frušone i Valentina Markoni, mladi frilens novinari iz Italije.

Nakon projekcije filma u EU info kutku u Nišu, biće održana i panel diskusija na kojoj će se razgovarati o problemima, izazovima i prilikama koje imaju migranti. Učesnici diskusije biće: Đorđo Frušone, jedan od autora filma; Saša Đorđević, fotoreporter – Medijski istraživački centar; Tamara Simonović, izvršna direktorka Grupe za decu i mlade “Indigo”

Želja autora je bila da dokumentarac da glas ženama i deci, kao najugroženijim kategorijama među migrantima, koji su do marta 2017. godine – prema podacima UNHCR-a – činili polovinu migrantske populacije u Srbiji na putu ka Evropi. Uprkos tome, od početka migrantske krize na Balkanskoj ruti 2015. godine, žene i deca su uglavnom bili odsutni u medijima koji su izveštavali o krizi i zbog toga je cilj ovog filma da publika sazna više o nasilju kojem su ove dve kategorije bile izložene tokom njihovog putovanja kroz zemlje Balkana od strane graničnih policija i krijumčara. Zbog toga je dokumentarac dobio pokroviteljstvo “Amnesty International-a”, iako su autori sami prikupili sredstva za snimanje preko kampanje na crowdfunding platformi “Indiegogo”.

Za prisustvo događaju je potrebno javiti se na officenis@euinfo.rs ili 018/254-461.