Projekat jedne srpske naučnice prvi put je dobio „Početni grant” (eng. Starting Grant) Evropskog istraživačkog saveta (ERC), čija vrednost dostiže dva miliona evra po projektu, saopštio je Savet. Sofija Stefanović našla se u društvu 328 vrhunskih naučnika od čijih se projekata očekuje da daju izuzetan doprinos nauci.

Sofija Stefanović i njen tim iz laboratorije za bioarheologiju na Odeljenju za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu osvojili su grant Evropskog istraživačkog saveta za projekat BIRTH koji se bavi evolucijom fertiliteta u neolitu, u periodu od 10.000 do 5.000 godine pre nove ere na Balkanu.

Konkretno, Sofija Stefanović i njen tim ispituju nalaze ljudskih zuba iz praistorijskog perioda u nastojanju da otkriju zbog čega se u ovom razdoblju ljudska populacija uvećala nekoliko puta.

ERC je odabrao 328 vrhunskih naučnika i naučnica koji će dobiti prestižne početne grantove. U okviru sedmog po redu konkursa za početne grantove, koji je po prvi put održan u sklopu programa Horizont 2020, izdvojeno je 485 miliona evra za razvoj visokorizičnih projekata koji će dati izuzetan doprinos nauci u bilo kojoj oblasti, a kojima rukovode mladi talenti.

Ministar obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Srbije, Srđan Verbić, 1. jula je u Briselu potpisao sporazum o pristupanju Srbije programu Horizont 2020, koji će srpskim naučnicima i naučnicama omogućiti da pristupe sredstvima EU namenjenim nauci.

Evropski istraživački savet, kao deo Horizonta 2020, ustanovljen je 2007. i ima budžet od 13 milijardi evra.

ERC_Press_Release_2014_Starting_Grant_call_results (217 kB)

 

O Sofiji Stefanovic pročitajte ovde