Preduzetnici iz različitih oblasti imali su priliku da saznaju kakve mogućnosti pruža COSME– program Evorpske unije namenjen malim i srednjim preduzećima. Radionice je organizovao EU info kutak u Nišu.

Kroz radionicu koju je vodio Milivoje Jovanović iz organizacije ENECA iz Niša, prisutni su mogli da saznaju koji su ciljevi programa, kakvi finansijski instrumenti postoje, kako se pristupa tržištima, na koji način se promoviše preduzetništvo i kako izgleda COSME u Srbiji.

Radionica je izazvala ogromno interesovanje preduzetnika, koji su postavili veliki broj pitanja i tražili dodatne savete koji im mogu pomoći da poboljšaju svoje poslovanje.

Mala i srednja preduzeća temelj su evropske privrede i u poslednjih 20-tak godina 85% novih radnih mesta u EU otvara se upravo u takvim preduzećima, istakao je Jovanović.

“Cilj EU jeste da podstiče dalji razvoj preduzetništva i u zemljama članicama, kao i u onim zemljama koje su na putu da postanu članice, a ono što je izuzetno bitno osim tih mera direktne podrške biznisima jesu sistemska rešenja, što znači da se poboljša poslovno okruženje za MSP kako bi bili konkurentniji na domaćem i inostranom tržištu” kaže Jovanović.

Kroz ovakve programe kao što je COSME, koji jačaju konkurentnost sektora MSP, pruža se šansa saradnje sa velikim domaćim i internacionalnim kompanijama, dodaje Jovanović.

COSME je program Evropske unije posebno pripremljen da odgovori na potrebe MSP, naročito u segmentu pristupa izvorima finansiranja, ali i pružanja ne-finansijske podrške (bolja dostupnost informacija o nastupu na stranim tržištima, regulatornim okvirima poslovanja i drugim savetima od značaja za razvoj poslovanja)

Na ovaj način COSME doprinosi stvaranju novih i jačanju postojećih malih biznisa, smanjujući broj neuspelih poslovnih pokušaja, uz olakšan pristup finansijama za preduzetnike i drugu značajnu podršku u uspostavljanju i širenju poslovanja na stranim tržištima.

Jedna od pogodnosti programa COSME je što pomaže preduzećima kako bi imala koristi od jedinstvenog tržišta EU i optimalno iskoristila mogućnosti koje se pružaju izvan tržišta EU.

Milivoje Jovanović je naveo ovom prilikom i da se COSME-om finansira Evropska mreža preduzetništva (Enterprise Europe Network) koja se sastoji od više od 600 kancelarija u 50 zemalja, čime se MSP pomaže pri pronalaženju poslovnih partnera, razumevanju zakonodavstva EU ili pristupu finansijskim sredstvima.

***

Ovo je samo jedna u nizu radionica za preduzetnike koju je EU info kutak Niš organizovao, sa namerom da svim potencijalnim i trenutnim korisnicima EU programa približimo mogućnosti za apliciranje, dobijanje finansijske i/ili savetodavne podrške za razvoj svog biznisa.

Mala i srednja preduzeća, kao i veće kompanije mogu konkurisati za finansijska sredstva i savetodavnu pomoć u poslovanju putem nekoliko programa i projekata Evropske unije. U zavisnosti od projekta, programa i oblasti kojom se preduzeća bave, sredstva Evropske unije mogu biti u obliku bespovratnih sredstava, zajmova, a u nekim slučajevima i garancija.

Share and Enjoy !

0Shares