Izveštaj Evropske komisije o Srbiji koji obuhvata period u poslednjih godinu i po dana predstavljen je u Gradskoj kući u Nišu. Šefica političkog sektora Delegacije Evropske unije u Srbiji Nora Hairinen je predstavljajući aktuelni izveštaj naglasila da je najveći napredak postignut na polju ekonomskog razvoja i makroekonomije, ali i da se mora dodatno raditi na području vladavine prava, nezavisnosti rada sudstva, borbi protiv korupcije i slobodi medija. ,,Celo društvo u Srbiji će imati koristi od unapređivanja vladavine prava. Vidimo koliko se razvija privredni sektor, koliko kompanija stiže u Srbiju kako bi razvile svoj biznis. One žele da budu sigurne da će imati pravnu sigurnost za svoje investicije kako bi mogle da posluju i rade. To će povećati privredni rast, stvoriti nova radna mesta i bolje uslove za život građana’’, ocenila je Hajrinen.

Govoreći o ekonomskim aspektima izveštaja, savetnik za ekonomska pitanja Delegacije EU u Srbiji Dimitrije Stanković kazao je da se srpski bruto društveni proizvod nalazi na trećini prosečnog BDP-a na području EU. ,,Vlada je posvećena stvaranju funkcionalne tržišne privrede, osnove za rast su jako dobre i očuvana je makroekonomska stabilnost. Neophodno je, međutim, da se okonča privatizacija, a privatni sektor je i dalje nedovoljno razvijen’’, kazao je Stanković.

Okupljenima na predstavljanju izveštaja Evroopske komisije o Srbiji u Gradskoj kući obratio se zamenik gradonačelnika Niša Miloš Banđur koji je istakao da je ovaj događaj veoma značajan jer su lokalne samouprave i lokalne zajednice mesta gde se potrebe i interesi građana direktno susreću sa procesom evrointegracija. „Često se stiče utisak da su lokalne samouprave najmanje uključene u ovaj proces i da građani ne osećaju da se promene zaista događaju. Kvalitet i dostupnost informacija o procesu evrointegracija ključni su faktori za lokalne samouprave da prepoznaju šta je neophodno, ne bi li pružile podršku ukupnoj državnoj politici na putu ka Evropskoj uniji“, zaključio je Banđur.

Načelnik Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj u Nišu Milan Ranđelović govorio je da je veliki broj lokalnih projekata pomognut upravo evropskim novcem. ,,Izmeštanje železničke pruge iz Niša biće delom finansirano uz podršku Evropsku investiocione banke, dok 75% troškova izgradnje postrojenja za otpadne vode ići kroz grant EU, a ostatak kroz kredite evropskih banaka’’, kazao je načelnik KLERIP-a Ranđelović.

Direktor Regionalne privredne komore Nišavskog, Pirotskog i Topličkog upravnog okruga Aleksandar Milićević predstavio je rad komore naglasivši da ovo telo realizuje potrebe privrednika sa lokala i istakao da je ,,od 94 inicijative do sada skoro polovina uspešno realizovana’’.

Nakon reči uvodničara, u holu Gradske kuće se razvila živa diskusija, a prisutne je interesovalo koliko se napredovalo u pogledu pravosuđa, demokratskih institucija kao i u oblasti olakšica za privrednike.

Godišnji izveštaj Evropske komisije o Srbiji, koji je obuhvatio period od oktobra 2016. do aprila 2018. godine, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici predao je 17. aprila premijerki Republike Srbije Ani Brnabić. Izveštaj se može pročitati na ovom linku.