Početkom Evropske godine kulturnog nasleđa 2018, Evropa Nostra je izdala tri priručnika na engleskom jeziku koji se bave fandrejzingom, širenjem svesti i zagovaranjem za nasleđe i građanskim angažovanjem i edukacijom u oblasti nasleđa.

Priručnici u kompaktnoj formi nude pregršt alata, pregleda i saveta, kao i bogatstvo praktičnih primera iz preko 20 evropskih zemalja. Priručnici su pisani u okviru projekta promocije evropske baštine, “Dani podizanja kapaciteta” Evropa Nostre koji je deo projekta Uključivanje nasleđa (Mainstreaming Heritage) podržanog od strane programa Kreativna Evropa, sa željom da se, pre svega organizacijama civilnog društva koje se bave nasleđem, ponude znanja koja bi unapredila njihov rad u procesima zaštite i promocije baštine. Autori sva tri priručnika su Višnja Kisić i Goran Tomka, docenti na UNESKO katedri za kulturnu politiku i menadžment i dugogodišnji edukatori i konsultanti u oblasti upravljanja nasleđem, umetnošću i kulturom.

Ove godine, uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji, sva tri priručnika su prevedena na srpski jezik i izdaje ih Evropa Nostra Srbija.

“Zadovoljstvo mi je da predstavim tri priručnika na srpskom jeziku za organizacije civilnog društva koje se bave nasleđem – Angažovanje i edukacija građana, Fandrejzing i Širenje svesti i zagovaranje. Ove teme imaju presudan značaj za postojanje i održivost organizacija koje se bave zaštitom i promocijom kulturnog nasleđa. Naš cilj je da podstaknemo i osnažimo što više ljudi da se uključe u aktivnosti koje se tiču kulturnog nasleđa i da ojačamo osećaj pripadnosti zajedničkom evropskom prostoru. Mi delimo geografiju i kulturu. Mi delimo zajedničku sudbinu,” kazao je ambasador Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.

Priručnike možete preuzeti ovde

Kulturno nasleđe biće tema i vebinara u okviru serijala Culture Talks u utorak, 6. oktobra, od 18 časova.