Kako bi se srpskim poljoprivrednicima na vreme predstavile mogućnosti za korišćenje sredstava Evropske unije u oblasti poljoprivrede, u Knjaževcu je 9. jula predstavljen IPARD 2 program (Instrument pretpristupne pomoći za ruralni razvoj 2014-2020).

Prezentaciju su organizovali RARIS – Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i Agencija za razvoj Knjaževca.

Na prezentaciji je učestvovalo više od 80 poljoprivrednika i poljoprivrednih stručnjaka iz istočne Srbije. Iako IPARD neće skoro početi da se realizuje, ova prezentacija je bila dobra prilika da se svi zainteresovani upoznaju sa pravilima i zahtevima ovog Programa, kako bi mogli da se blagovremeno pripreme za njegovo korišćenje.

O IPARD-u su govorili:

  • Dragan Mirković, pomoćnik ministra, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine
  • Vladan Jeremić, član Tima Evropa i direktor RARIS-a

Kroz IPARD 2 program biće dostupno oko 175 miliona evra bespovratne pomoći, a sredstva će pokrivati u proseku od 50% do 75% potrebnih sredstava za projekte u vrednosti od 6.000 do 2.000.000 EUR (zavisno od svrhe).

Glavni cilj IPARD 2 programa je unapređenje poljoprivrednog sektora uz pomoć konkurentnosti poljoprivrednih proizvoda.

Najavljeno je da će Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine u narednom periodu akreditovati tri mere i to:

  • MERA: Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava (mleko, meso, voće i povrće i ostali usevi-žitarice, uljarice, šećerna repa);
  • MERA: Investicije u preradu i marketing poljoprivrednih i ribarskih proizvoda (mlečno prerađivačka industrija, mesno prerađivačka industrija, prerada voća i povrća)
  • MERA: Diverzifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja (razvoj turističkih objekata i usluga kod poljoprivrednih proizvođača i drugih privrednih subjekata koji se nalaze u ruralnim područjima i podrška razvoju turističkih i rekreativnih aktivnosti, naročito za porodični i dečji turizam).