U EU info kutku u Nišu okupili su se predstavnici lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva iz jugoistočne Srbije su se upoznali sa dostupnim fondovima Evropske unije, ali i primerima dobre prakse kada je reč o projektima u Nišu i okolini koji su dobili podršku iz fondova EU. Događaj je realizovan u okviru projekta Delegacije Evropske unije u Srbiji „Posete institucijama i državama članicama Evropske unije“. Učesnici su prošle godine učestvovali u poseti Bugarskoj gde su se upoznali sa primerima dobre prakse kada je reč o projektima koji su dobili podršku kroz fondove Evropske unije u Bugarskoj. Tokom posete učesnici su imali prilike da se upoznaju sa projektima u oblasti turizma, zaštite životne sredine i infrastrukture u mestima, kao što su Pernik, Slivnica, Montana i Dimovo.

Marija Marinković iz EU info kutka predstavila je programe koje Evropska unija sprovodi u Srbiji i pozvala na saradnju prisutne iz jugoistočne Srbije. ,,U poslednje dve godine realizovali smo više od 600 događaja u Nišu, ali i drugim gradovima na području jugoistoka zemlje – Prokuplju, Paraćinu, Medveđi, Zaječaru, Negotinu, Leskovcu, Aleksincu… Iako smo locirani u Nišu, vrlo rado širimo priču o EU i van našeg grada. Budite slobodni da nas kontaktirate da dođemo kod vas i predstavimo vašim sugrađanima mogućnosti koje Evropska unija nudi građanima’’, kazala je Marinković. Prisutnima se obratio i šef Odeljenja za upravljanje projektima Regionalne privredne komore Nišavskog, Topličkog I Pirotskog upravnog okruga Zoran Marković koji je preneo svoja iskustva o saradnji s bugarskim privrednicima i bilatelarnim programima sa državama, članicama EU.

Menadžerka projekata Zajedničkog sekretarijata za sprovođenje programa prekogranične saradnje Bugarska – Srbija u Nišu, Maja Jovanović predstavila je učesnicima novi poziv za podnošenje predloga projekata na Programu prekogranične saradnje dve zemlje.

Učesnici su se, potom, u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj i projekte Grada Niša upoznali sa evropskim projektima – primerima dobre prakse u ovom gradu. Posetili su i organizaciju ,,Otvoreni klub’’ koja sprovodi projekte za decu i mlade ,,Mladi jahači’’ i ,,Dečija prava u priči i praksi’’ kroz Program prekogranične saradnje Srbije i Bugarske i Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava.

Cilj Projekta „Posete institucijama i državama članicama Evropske unije“ je da unapredi znanje građana o pregovorima o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, kao i razumevanje tehničkih i političkih implikacija pristupnih pregovora i samog procesa pristupanja. Tokom Projekta nastojaće se da se na svim nivoima poboljša kvalitet informisanja o ovom procesu. Projekat podrazumeva realizaciju poseta institucijama Evropske unije u Briselu, kao i susednim državama-članicama Evropske unije (Hrvatske, Mađarske, Rumunije i Bugarske), sa ciljem razmenjivanja znanja i iskustava za različite ciljne grupe.

Share and Enjoy !

0Shares