Prema istraživanjima, najmanje 200 opšte prepoznatih jezika postoji u evropskim državama. Evropska unija ima 24 zvanična jezika, dok barem dva jezika govori preko polovine građana zemalja članica.

EU info mreža pridružuje se ovogodišnjoj proslavi Dana jezika, koja će se u Beogradu održati u četiri instituta.

  • Gete Institut (Knez Mihailova 50)
  • Institut Servantes (Čika Ljubina 19)
  • Francuski institut (Knez Mihailova 31)
  • Institut Junus Emre (Dobračina 38)

EU info centar vas čeka u Francuskom institutu, gde će najmlađi moći da rešavaju kviz sa osnovnim podacima o Evropskoj uniji. Proslava se završava besplatnim koncertom, koji će se održati od 17 časova u ustanovi kulture „Vuk Karadžić“.

U Novom Sadu, ispred Filozofskog fakulteta od 10 do 14 časova održaće se „Ulica jezika“. Posetioci će na interaktivnim štandovima moći da saznaju zanimljive činjenice o jezicima koji se govore u Evropi, učestvuju u kvizovima i takmičenjima i osvoje nagrade.

Savet Evrope je ovu manifestaciju ustanovio 2001. godine i na ovaj način ohrabruje 800 miliona građana država članica da uče jezike bez obzira na godine i okruženje. Verujući da je jezička raznolikost način za postizanje većeg stepena međukulturološkog razumevanja i važna komponenta bogatog kulturološkog nasleđa našeg kontinenta.